Wykonanie
Świetne połączenie smaków, kwaskowata i pachnąca
morelami, pyszna !

ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej150 gram miękkiego
masła0,5 szklanki
cukru2
żółtka1 łyżka
wodyszczypta
solimasa
jabłkowa:0,5 kg
jabłek0,5 szklanki
rodzyneksok z połowy
cytryny3-4 łyżki
cukrudodatkowo:2
jabłkasłoiczek
konfitury morelowejgarść
płatków migdałowych (opcjonalnie)Z
mąki, tłuszczu,
żółtek,
cukru,
wody i
soli zagnieść ciasto, włożyć je do lodówki na 40 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać
rodzynki,
sok z cytryny,
cukier, podlać odrobiną
wody (ja dałam około 1/4 szklanki i dusić, aż
jabłka będą miękkie.Formę do tarty natłuścić
masłem, wyłożyć
ciastem, nakłuć widelcem w paru miejscach, wyłożyć masę
jabłkową. Pozostałe 2
jabłka, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać i jeszcze ciepłą tartę posmarować
konfiturą. Wierzch można obsypać
płatkami migdałowymi (opcjonalnie).