Wykonanie
Mazurek
pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom
owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą
pomarańczę i całą
cytrynę, tym razem z
cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką
pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak nie
boicie się gorzkiego smaku w cieście, proponuję wykorzystać
cytrynę w całości. Takie ciasto będzie odmianą wśród innych, czasem bardzo słodkich wypieków.Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ten, który prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie.
Składniki:CIASTO KRUCHE200g
mąki pszennej120g
masła50g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soliMASA POMARAŃCZOWA1 duża
pomarańcza1/4
cytryny150g
cukru50ml
wody50g
płatków migdałowychDO DEKORACJIgarść
płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki
pomarańczyWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, dodać do niej zimne
masło, posiekać- dodać
sól,
cukier i
żółtko, zagnieść szybko ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta
mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia
MASA POMARAŃCZOWA-
pomarańczę i
cytrynę wyszorować i sparzyć, całą
pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4
cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część
cytryny)- wyciśnięte
owoce przełożyć do rondelka, dodać
cukier i
wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut)- gotową masę
pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać
płatki migdałowe i wymieszać- na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać- wierzch udekorować kawałkami
pomarańczy i
płatkami migdałówMazurek
pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej
cukru niż w przepisie na mazurek
czekoladowy, gdyż masa pomarańczowa jest zdecydowanie mniej słodka niż
czekolada i
słodycz ciasta równoważy jej gorzki smak.