ßßß
 
            
         Składniki:CIASTO KRUCHE200g mąki pszennej120g masła50g cukru pudru1 żółtkoszczypta soliMASA POMARAŃCZOWA1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychDO DEKORACJIgarść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy
Składniki:CIASTO KRUCHE200g mąki pszennej120g masła50g cukru pudru1 żółtkoszczypta soliMASA POMARAŃCZOWA1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychDO DEKORACJIgarść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia MASA POMARAŃCZOWA- pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut)- gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać płatki migdałowe i wymieszać- na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać- wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów
MASA POMARAŃCZOWA- pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut)- gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać płatki migdałowe i wymieszać- na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać- wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów Mazurek pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej cukru niż w przepisie na mazurek czekoladowy, gdyż masa pomarańczowa jest zdecydowanie mniej słodka niż czekolada i słodycz ciasta równoważy jej gorzki smak.
Mazurek pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej cukru niż w przepisie na mazurek czekoladowy, gdyż masa pomarańczowa jest zdecydowanie mniej słodka niż czekolada i słodycz ciasta równoważy jej gorzki smak.