Wykonanie
Dziś Tłusty czwartek ..pączki muszą być obowiązkowo..kolejny raz skorzystałam z przepisów Dorotki i tak jak zawsze jestem zadowolona ..Pączki według tego są naprawdę pyszne..polecam..Ja jak zwykle wrzuciłam składniki do automatu do
chleba...Składniki na około 34 sztuki:80 dkg
mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania14 g
drożdży suchych lub 28 g
drożdży świeżychpół łyżeczki
soli10 dkg drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mleka4 duże
jajka2
żółtka10 dkg
masła, roztopionego3 łyżki ekstraktu z
cytryny lub
pomarańczyPrzesianą
mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone
masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego).Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(około 1,5 h).Następnie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać
konfiturą różaną). Przykryć i zostawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). S mażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.Odłożyć na bibułkę do odsączenia.Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki gorącej
wodyCukier puder utrzeć z
wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru. Do pączków na zdjęciach użyłam rzadkiego lukru. Ilość lukru na tą ilość pączków prawdopodobnie trzeba będzie podwoić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: w maszynie wyrabiać ciasto tylko z połowy składników, ze wzg na dużą ilość ciasta.