Wykonanie
Nareszcie udało mi się znaleźć czas na upieczenie drożdżówek :)) Marzyły mi się już od tak dawna, a tu wciąż nie było kiedy; a to goście, a to pogoda ładna, więc szkoda siedzieć w domu, a to coś innego w planach… Dziś odpoczywałyśmy w domu po ostatnich wojażach i spełniłam swoje małe kulinarne marzenie w postaci
drożdżowego wypieku :)Przepis Doroty z Moich Wypieków, z którego korzystałam jest w zasadzie przepisem na
ciasto drożdżowe, ale ja go odrobinkę zmieniłam i upiekłam w zamian 12 dużych drożdżówek. Wydaje mi się, że tak jest prościej, a do tego takie zawijane bułeczki mają w sobie tyle uroku :) No i Zuzia miała z nimi mnóstwo zabawy :)Ciasto jest lekkie i aromatyczne, z orzeźwiającą
cytrusową nutą. Bułeczki rosną dość duże; ja zrobiłam 12 i upiekłam je w formie na muffiny (myślę, że spokojnie można by pokusić się o zrobienie 24 mniejszych). Jeśli chcecie możecie je po prostu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak, czy owak bułeczki wyjdą jednakowo pyszne :)Spróbujcie sami :)Składniki na 12 dużych drożdżówek:2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej + trochę do podsypywania1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 i 1/4 łyżeczki
drożdży suchych (instant)szczypta
soli55g niesolonego
masła1/3 szklanki
mleka (najlepiej pełnego 3,2%)1/4 szklanki
wody1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 duże
jajkaNa nadzienie:skórka otarta z 2
cytryn oraz sok z połowyskórka otarta z 1 małej lub połowy dużej
pomarańczy1/2 szklanki drobnego
cukru do wypiekówokoło 5 łyżek roztopionego niesolonego
masłaNa
lukier:sok z połowy
cytryny1 szklanka
cukru pudruWykonanie:
Masło oraz
mleko umieść w rondelku i podgrzewaj, aż
masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, wlej
wodę i odstaw na bok do przestudzenia. Powinno być wciąż ciepłe, ale nie gorące.
Mąkę,
drożdże,
sól oraz
cukier wymieszaj w misie miksera. Wlej przestudzony płyn, dosaj
jajka i wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową
łopatką.Wyrabiaj przez chwilę mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, ale wciąż będzie się kleić.Wyłóż ciasto na blat oprószony
mąką i wyrabiaj przez chwilę, podsypując
mąką, aż ciasto przestanie się kleić.Uformuj z ciasta kulę, włóż do misy oprószonej
mąką i odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny; w zależności od temperatury).
Składniki na nadzienie (skórkę i
sok z cytryny,
skórkę pomarańczową oraz
cukier) wymieszaj dokładnie w miseczce.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony
mąką, wyrób chwilę i rozwałkuj na duży prostokąt, na grubość około 3mm. Posmaruj roztopionym
masłem i posyp mieszanką
cytrusową z
cukrem.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego
boku (nie za ciasno), jak roladę i pokrój na 12 równych kawałków.
Wysmaruj każde zagłębienie oraz brzegi formy na muffiny
masłem i ułóż w niej bułeczki, rozcięciami do góry.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.Gdy drożdżówki się pieką, przygotuj
lukier. Utrzyj
cukier puder z
sokiem z cytryny, dodając w razie potrzeby więcej soku/cukru, aż uzyskasz gęsty, ale lejący się
lukier.Po upieczeniu pozostaw na 15 minut w formie (lub na blasze) i jeszcze ciepłe polukruj.Smacznego :)