Wykonanie
Pyszne! Przepis cytuję za Dorotuś .
2 i 3/4 (350g) szklanki
mąki pszennej1/4 (50g) szklanki
cukru2 i 1/4 łyżeczki
drożdży suchych (9 g) lub 18 g
drożdży świeżychszczypta
soli1/3 szklanki
mleka55 g
masła1/4 szklanki
wody1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka1/2 szklanki
cukru (można dać trochę mniej)3 łyżki otartej
skórki z cytryny (z 3
cytryn)1 łyżka otartej skórki z
pomarańczy55g rozpuszczonego
masłaDwie szklanki
mąki wymieszać z
cukrem,
drożdżami i
solą w misce miksera.
Mleko z
masłem mocno podgrzać, aż
masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać
wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać
wanilie i wymieszać. Wlać do miski z
mąką i wymieszać
łopatką. Wyrabiać mikserem dodając
jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki
mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).Przełożyć na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą
mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie wymieszać
cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić
masło i wysmarować
masłem foremkę keksową 22 x 12cm.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować
masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm). Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki
cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie
cukru. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.Smacznego!