Wykonanie
            Pyszne! Przepis cytuję za Dorotuś .

2 i 3/4 (350g) szklanki 
mąki pszennej1/4 (50g) szklanki 
cukru2 i 1/4 łyżeczki 
drożdży suchych (9 g) lub 18 g 
drożdży świeżychszczypta 
soli1/3 szklanki 
mleka55 g 
masła1/4 szklanki 
wody1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z 
wanilii2 duże 
jajka1/2 szklanki 
cukru (można dać trochę mniej)3 łyżki otartej 
skórki z cytryny (z 3 
cytryn)1 łyżka otartej skórki z 
pomarańczy55g rozpuszczonego 
masłaDwie szklanki 
mąki wymieszać z 
cukrem, 
drożdżami i 
solą w misce miksera. 
Mleko z 
masłem mocno podgrzać, aż 
masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać 
wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać 
wanilie i wymieszać. Wlać do miski z 
mąką i wymieszać 
łopatką. Wyrabiać mikserem dodając 
jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki 
mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).Przełożyć na posypaną 
mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą 
mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie wymieszać 
cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić 
masło i wysmarować 
masłem foremkę keksową 22 x 12cm.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować 
masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm). Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki 
cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie 
cukru. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.Smacznego!
