ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowa drożdżówka do odrywania

Pomarańczowa drożdżówka do odrywania

nazwa

Wykonanie

Kolejny udany wypiek z dodatkiem suszonych drożdży...które można kupić tutaj albo tutaj.
Pomysł na taką drożdżówkę znalazłam tutaj. Nie raz widziałam na blogach takie odrywane drożdżówki ale cynamonowe...a ta jest cytrusowa..Pycha...pachnąca pomarańczą...ja zamiast wody dałam sok z pomarańczy, więc zapach był bardziej intensywny...
2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl.cukru (55 g)
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
szczypta soli
1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)
1/4 szkl.wody (65 ml) [ dałam sok z pomarańczy]
55 g masła [lub margaryny ]
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
Składniki nadzienia:
3/4 szkl. cukru (165 g)
skórka otarta z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej dużej cytryny
50 g masła /margaryny
Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki.[d rożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba].
W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Połączyć z cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową i pomarańczową.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i skórki. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/02/pomaranczowa-drozdzowka-do-odrywania.html