Wykonanie
            Kolejny udany wypiek z dodatkiem 
suszonych drożdży...które można kupić tutaj albo tutaj.Pomysł na taką drożdżówkę znalazłam tutaj. Nie raz widziałam na blogach takie odrywane drożdżówki ale 
cynamonowe...a ta jest cytrusowa..Pycha...pachnąca 
pomarańczą...ja zamiast 
wody dałam sok z 
pomarańczy, więc zapach był bardziej intensywny...

2 i 3/4 szkl. 
mąki pszennej1/4 szkl.
cukru (55 g)2 i 1/4 łyżeczki 
drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych 
drożdżyszczypta 
soli1/3 - 1/2 szkl.
mleka (85 ml - 125 ml)1/4 szkl.
wody (65 ml) [ dałam sok z 
pomarańczy]55 g 
masła [lub 
margaryny ]2 
jajkałyżeczka ekstraktu 
waniliowego (5 ml)Składniki nadzienia:3/4 szkl. 
cukru (165 g)skórka otarta z jednej 
pomarańczyskórka otarta z jednej dużej 
cytryny50 g 
masła /margarynyCzęść 
cukru wymieszać ze świeżymi 
drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki 
mąki i część letniego 
mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do 
mąki.[d 
rożdże suche wymieszać z przesianą 
mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać 
cukier, 
sól, 
wanilię, dodać letnie: 
mleko, rozpuszczone 
masło, 
wodę. Wymieszać i dodawać po jednym 
jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do 
chleba].W tym czasie rozpuścić 
masło przeznaczone do nadzienia. Połączyć z 
cukrem wymieszanym ze 
skórką cytrynową i 
pomarańczową.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować 
masłem.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną 
mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym 
masłem, posypać mieszanką 
cukru i skórki. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.

