Wykonanie
Ciasto drożdżowe ma jedną wadę. Gdy świeże i pyszne, trudno je przestać jeść i zjedzenie nawet całego ciasta w pojedynkę, nie jest jakimś specjalnie trudnym wyczynem. W tym przypadku było na szczęście więcej chętnych i dzięki temu przypadła mi tylko jego część.
Cytrynowe ciasto drożdżowe jest bardzo podzielne, odrywane kawałki są bardzo cienkie i na każdym z nich znajdziemy odrobinę
cytrusowo-cukrowej posypki, która
daje temu ciastu tak niepowtarzalny i pyszny smak. Może sposób jego "składania" wydaję się być skomplikowany, ale instrukcja jest bardzo czytelna i nie ma żadnych problemów, by wszystkie czynności zrobić szybko i poprawnie. Naprawdę świetne ciasto. Kto go jeszcze nie próbował - polecam!
Ciasto:2 3/4 szklanki (350 g)
mąki1/4 szklanki (50 g)
cukru2 1/4 łyżeczki
drożdży instantszczypta
soli1/3 szklanki
mleka55 g
masła1/4 szklanki
wody1 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 duże
jajkaCytrynowa posypka:1/2 szklanki
cukru3 łyżki otartej
skórki z cytryny(ok 3
cytryn, ja dałam z 2 dużych)1 łyżka otartej skórki z
pomarańczy55 g rozpuszczonego
masła2 szklanki
mąki mieszamy z
cukrem,
drożdżami i
solą w misce miksera.
Mleko z
masłem mocno podgrzewamy, aż
masło się rozpuści, zdejmujemy z palnika, dodajemy
wodę i odstawiamy, aż troszkę przestygnie, dodajemy
wanilię i mieszamy. Wlewamy do miski z
maką i mieszamy szpatułą.Wyrabiamy mikserem dodając
jajka, po jedny. Dodajemy następne 1/2 szklanki
mąki i jeszcze chwilę wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie(ale ciągle lepiące)Przekładamy na posypany
mąka blat i wyrabiamy kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą
mąką, końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczna jak plastelina i nie kleić się do rąk(ja robiłam hakiem).Przkłądamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość.
W tym czasie mieszamy
cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuszczamy
masło i natłuszczamy
masłem foremkę keksową o wymiarach 22 na 12 cm.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 na 30 cm, smarujemy
masłem i kroimy na 5 poprzecznych pasów (30 na 10 cm).Rozsypujemy na pierwszym prostokącie 1 1/2 łyzki mieszanki
cukru ze skórkami, przykrywamy drugim i tak dalej, kończąc na warstwie
cukru.Teraz kroimy ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków(10 na 5 cm) i układamy je na sztorc w keksówce ( po bokach powinno zostać trochę luźnego miejsca - u mnie nie zostało). Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45-60 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C, pieczemy ok 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Studzimy w formie 15 minut, wyjmujemy i ewentualnie lukrujemy.
Przepis Bajaderki z MniamMniam