Wykonanie
Na tradycyjne angielskie bułeczki miałam chęć już od dawna. Jednak co roku jakoś się nie składało, a chciałam je zrobić koniecznie w Wielkim
Poście. W tym roku miałam jednak mobilizację. Wahałam się tylko czy skorzystać z przepisu Donny Hay, czy z przepisu Hamelmana. Wygrał mistrz. Donna za rok? Może wcześniej, bo bułeczki zrobiły furorę u nas w domu. Zdecydowanie nie tylko na Wielki Piątek.
Składniki:Na zaczyn:40 g
mąki pszennej chlebowej190 g
mleka1/2 łyżki
cukru (u mnie trzcinowy)7 g
drożdży instantWykonanie:
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać
mąkę i
cukier. Całość dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na około pół godziny, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:340 g
mąki chlebowej55 g miękkiego
masła1
jajko60 g
cukru (u mnie trzcinowy)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżki mielonego
ziela angielskiego110 g
rodzynek40 g kandyzowanych skórek
pomarańczy i
cytrynycały zaczynWykonanie:Przesiać
mąkę do miski. Dodać miękkie
masło i wymieszać, aż
masło będzie równo rozprowadzone po całej
mące. Dodać
jajko,
cukier,
sól,
ziele angielskie i całość wymieszać. Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto na najniższej prędkości miksera przez 3 minuty. Następnie wyrabiać przez kolejne 3 minuty na wyższej prędkości. Na koniec dodać
rodzynki i skórki kandyzowane. Wyrobić tak, aby
owoce były rozprowadzone równomiernie. Nakryć miskę i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować. Podzielić je na 12 równych części. Z każdej ulepić
bułkę. Bułeczki ułożyć na blaszce w równych odstępach. Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Składniki na białą masę:30 g roztopionego
masła20 g
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego30 g
cukru (zwykły biały)1 łyżeczka startej
skórki z cytryny55 g
maąki2 łyżeczki rozbełtanego
jajkaWykonanie:Podczas gdy bułeczki rosną, przygotowujmy pastę na krzyże. W garnku rozpuszczamy
masło i
cukier. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
mleko,
wanilię,
skórkę cytrynową i 2 łyżeczki
jajka. Całość mieszamy do połączenia składników. Przesiewamy
mąkę i ponownie mieszamy tak, aby nie było grudek. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z 0,5 cm końcówką. Pastę wyciskamy na bułeczki tak, aby na każdej
bułce powstał krzyż.Tak udekorowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 14 - 16 minut. Pomimo tego, że bułeczki będą dość brązowe, będą bardzo miękkie.Kiedy
bułki będą się piekły, przygotowujemy
syrop.50 g
cukru i 50 g
wody mieszamy i gotujemy tak, aby powstał
syrop. Gorące jeszcze
bułki smarujemy
syropem. Jemy ciepłe.