ßßß Cookit - przepis na Hot cross buns

Hot cross buns

nazwa

Wykonanie

Na tradycyjne angielskie bułeczki miałam chęć już od dawna. Jednak co roku jakoś się nie składało, a chciałam je zrobić koniecznie w Wielkim Poście. W tym roku miałam jednak mobilizację. Wahałam się tylko czy skorzystać z przepisu Donny Hay, czy z przepisu Hamelmana. Wygrał mistrz. Donna za rok? Może wcześniej, bo bułeczki zrobiły furorę u nas w domu. Zdecydowanie nie tylko na Wielki Piątek.
Składniki:
Na zaczyn:
40 g mąki pszennej chlebowej
190 g mleka
1/2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
7 g drożdży instant
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na około pół godziny, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:
340 g mąki chlebowej
55 g miękkiego masła
1 jajko
60 g cukru (u mnie trzcinowy)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
110 g rodzynek
40 g kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny
cały zaczyn
Wykonanie:
Przesiać mąkę do miski. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż masło będzie równo rozprowadzone po całej mące. Dodać jajko, cukier, sól, ziele angielskie i całość wymieszać. Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto na najniższej prędkości miksera przez 3 minuty. Następnie wyrabiać przez kolejne 3 minuty na wyższej prędkości. Na koniec dodać rodzynki i skórki kandyzowane. Wyrobić tak, aby owoce były rozprowadzone równomiernie. Nakryć miskę i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować. Podzielić je na 12 równych części. Z każdej ulepić bułkę. Bułeczki ułożyć na blaszce w równych odstępach. Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Składniki na białą masę:
30 g roztopionego masła
20 g mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
30 g cukru (zwykły biały)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
55 g maąki
2 łyżeczki rozbełtanego jajka
Wykonanie:
Podczas gdy bułeczki rosną, przygotowujmy pastę na krzyże. W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, wanilię, skórkę cytrynową i 2 łyżeczki jajka. Całość mieszamy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy tak, aby nie było grudek. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z 0,5 cm końcówką. Pastę wyciskamy na bułeczki tak, aby na każdej bułce powstał krzyż.
Tak udekorowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 14 - 16 minut. Pomimo tego, że bułeczki będą dość brązowe, będą bardzo miękkie.
Kiedy bułki będą się piekły, przygotowujemy syrop.
50 g cukru i 50 g wody mieszamy i gotujemy tak, aby powstał syrop. Gorące jeszcze bułki smarujemy syropem. Jemy ciepłe.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Hot-cross-buns.html