Wykonanie
Luilak to rodzaj święta obchodzonego w Holandii w sobotę przed Zielonymi Świątkami. Jego obchody rozpoczynają się o 4 rano gdy młodzież czyniąc sporo hałasu stara się obudzić wszystkich sąsiadów dookoła. Dzwonki, dzwoneczki, patelnie i garnki, bębny - wszystko co hałaśliwe jest wskazane :-) Wszyscy, którzy nie obudzą się zostają nazwani leniuchami "luilak.Ze świętem tym związany jest dzisiejszy wypiek, czyli luilakbollen. Tymi wspaniałymi bułeczkami Leniuch powinien poczęstować kolektyw robiący mu w domu poranny, świąteczny nalot :-)Bułeczki doskonale nadają się na świąteczne śniadanie. Rewelacyjnie smakują z
masłem,
konfiturą czy
twarogiem. Dobrze znoszą mrożenie. Polecam gorąco :-)
Składniki (8 bułeczek):50 g
cukru50 g
masła150 ml
mleka1 saszetka
drożdży instant (7 g)375 g
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonuskórka otarta z 1
cytryny1
jajko60 g
rodzynek sułtańskich60 g
suszonej żurawinyPodgrzać w rondelku
mleko,
cukier i
masło na tyle, aby wszystko się połączyło. Przelać miksturę do miski i dokładnie wymieszać z
drożdżami. Dodać
rodzynki i
żurawinę, odstawić na 10-15 minut. Na powierzchni mikstury powinna utworzyć się pianka.W misce wymieszać
mąkę,
sól,
cynamon,
skórkę z cytryny. Do mikstury drożdżowej wmieszać
jajko, a następnie połączyć ją z sypkimi składnikami. Uformować kulę ciasta i wyrabiać ją przez 5 minut, aż będzie jednolita i elastyczna. Umieścić ciasto w natłuszczonej formie, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut (albo do podwojenia objętości).Ciasto lekko odgazować i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Położyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je naoliwioną folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić bułeczki do pieca na 20 minut, aż się mocno zezłocą, a właściwie będą złoto-brązowe. Podawać najlepiej ciepłe, doskonale smakują z
masłem,
konfiturą,
miodem.Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking