ßßß Cookit - przepis na Luilakbollen - bułeczki z rodzynkami i żurawiną

Luilakbollen - bułeczki z rodzynkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Luilak to rodzaj święta obchodzonego w Holandii w sobotę przed Zielonymi Świątkami. Jego obchody rozpoczynają się o 4 rano gdy młodzież czyniąc sporo hałasu stara się obudzić wszystkich sąsiadów dookoła. Dzwonki, dzwoneczki, patelnie i garnki, bębny - wszystko co hałaśliwe jest wskazane :-) Wszyscy, którzy nie obudzą się zostają nazwani leniuchami "luilak.
Ze świętem tym związany jest dzisiejszy wypiek, czyli luilakbollen. Tymi wspaniałymi bułeczkami Leniuch powinien poczęstować kolektyw robiący mu w domu poranny, świąteczny nalot :-)
Bułeczki doskonale nadają się na świąteczne śniadanie. Rewelacyjnie smakują z masłem, konfiturą czy twarogiem. Dobrze znoszą mrożenie. Polecam gorąco :-)
Składniki (8 bułeczek):
50 g cukru
50 g masła
150 ml mleka
1 saszetka drożdży instant (7 g)
375 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko
60 g rodzynek sułtańskich
60 g suszonej żurawiny
Podgrzać w rondelku mleko, cukier i masło na tyle, aby wszystko się połączyło. Przelać miksturę do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać rodzynki i żurawinę, odstawić na 10-15 minut. Na powierzchni mikstury powinna utworzyć się pianka.
W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, skórkę z cytryny. Do mikstury drożdżowej wmieszać jajko, a następnie połączyć ją z sypkimi składnikami. Uformować kulę ciasta i wyrabiać ją przez 5 minut, aż będzie jednolita i elastyczna. Umieścić ciasto w natłuszczonej formie, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut (albo do podwojenia objętości).
Ciasto lekko odgazować i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Położyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je naoliwioną folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić bułeczki do pieca na 20 minut, aż się mocno zezłocą, a właściwie będą złoto-brązowe. Podawać najlepiej ciepłe, doskonale smakują z masłem, konfiturą, miodem.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/04/buleczki-z-rodzynkami-i-zurawina.html