ßßß
 
            
         Składniki (8 bułeczek):50 g cukru50 g masła150 ml mleka1 saszetka drożdży instant (7 g)375 g mąkiszczypta soli1 łyżeczka cynamonuskórka otarta z 1 cytryny1 jajko60 g rodzynek sułtańskich60 g suszonej żurawiny
Składniki (8 bułeczek):50 g cukru50 g masła150 ml mleka1 saszetka drożdży instant (7 g)375 g mąkiszczypta soli1 łyżeczka cynamonuskórka otarta z 1 cytryny1 jajko60 g rodzynek sułtańskich60 g suszonej żurawiny Podgrzać w rondelku mleko, cukier i masło na tyle, aby wszystko się połączyło. Przelać miksturę do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać rodzynki i żurawinę, odstawić na 10-15 minut. Na powierzchni mikstury powinna utworzyć się pianka.W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, skórkę z cytryny. Do mikstury drożdżowej wmieszać jajko, a następnie połączyć ją z sypkimi składnikami. Uformować kulę ciasta i wyrabiać ją przez 5 minut, aż będzie jednolita i elastyczna. Umieścić ciasto w natłuszczonej formie, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut (albo do podwojenia objętości).Ciasto lekko odgazować i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Położyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je naoliwioną folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić bułeczki do pieca na 20 minut, aż się mocno zezłocą, a właściwie będą złoto-brązowe. Podawać najlepiej ciepłe, doskonale smakują z masłem, konfiturą, miodem.Smacznego :-)
Podgrzać w rondelku mleko, cukier i masło na tyle, aby wszystko się połączyło. Przelać miksturę do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać rodzynki i żurawinę, odstawić na 10-15 minut. Na powierzchni mikstury powinna utworzyć się pianka.W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, skórkę z cytryny. Do mikstury drożdżowej wmieszać jajko, a następnie połączyć ją z sypkimi składnikami. Uformować kulę ciasta i wyrabiać ją przez 5 minut, aż będzie jednolita i elastyczna. Umieścić ciasto w natłuszczonej formie, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut (albo do podwojenia objętości).Ciasto lekko odgazować i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Położyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je naoliwioną folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić bułeczki do pieca na 20 minut, aż się mocno zezłocą, a właściwie będą złoto-brązowe. Podawać najlepiej ciepłe, doskonale smakują z masłem, konfiturą, miodem.Smacznego :-) Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking
Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking