ßßß Cookit - przepis na Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiem

Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiem

nazwa

Wykonanie

Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiem
Pyszne słodkie bułeczki, tradycyjnie wypiekane w Anglii w Wielki Piątek na zakończenie postu. Są tak smaczne że znikły zaraz po upieczeniu, dodatek bakalii i słodkiej glazury sprawia, że nie można im się oprzeć.
Składniki na 12 szt:
Zaczyn:
1/4 szklanki mąki chlebowej
190 g mleka
1/2 łyżki cukru
6 g drożdży instant
Gotowe ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej
4 łyżki miękkiego masła
1 małe jajko
1/4 szklanki cukru
3 g soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
3/4 szklanki suszonych porzeczek- dodałam żurawinę
1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytryny
Ciasto na krzyżyk:
28 g masła
28 g cukru
1 i 1/2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki wanilii
skórka z 1/2 cytryny
małe roztrzepane jajko
niecała 1/2 szklanki mąki pszennej
Syrop:
8 łyżek cukru
1/2 szklanki wody
Opis wykonania:
Zaczyn:
Rozpuszczamy w letnim mleku drożdże, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn potroi swoją objętość.
Mieszanie:
Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym, mąkę wsypujemy do miski dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie, całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minut później na 2 prędkości prze 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło dodatek owoców i masła.
Dodajemy suszone owoce i skórkę z cytrusów drobno posiekaną, mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę, po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środka ciasta.
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje około 70 g zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach bułeczki jeszcze sporo urosną. Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto na krzyżyk:
Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, skórkę z cytryny i roztrzepane jajko, mieszamy i wsypujemy mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyż.
Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.
Syrop:
Gotujemy cukier z wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.
Smarujemy syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.
źródło:Jeffrey Hamelman "Chleb"
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2016/03/hot-cross-buns-angielskie-bueczki-z.html