ßßß
 
            
         Składniki na 12 szt:Zaczyn:1/4 szklanki mąki chlebowej190 g mleka1/2 łyżki cukru6 g drożdży instantGotowe ciasto:2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej4 łyżki miękkiego masła1 małe jajko1/4 szklanki cukru3 g soli1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego3/4 szklanki suszonych porzeczek- dodałam żurawinę1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytrynyCiasto na krzyżyk:28 g masła28 g cukru1 i 1/2 łyżki mleka1/2 łyżeczki waniliiskórka z 1/2 cytrynymałe roztrzepane jajkoniecała 1/2 szklanki mąki pszennejSyrop:8 łyżek cukru1/2 szklanki wodyOpis wykonania:Zaczyn:Rozpuszczamy w letnim mleku drożdże, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn potroi swoją objętość.Mieszanie:Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym, mąkę wsypujemy do miski dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie, całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minut później na 2 prędkości prze 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło dodatek owoców i masła.Dodajemy suszone owoce i skórkę z cytrusów drobno posiekaną, mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę, po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środka ciasta.Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje około 70 g zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach bułeczki jeszcze sporo urosną. Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto na krzyżyk:Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, skórkę z cytryny i roztrzepane jajko, mieszamy i wsypujemy mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyż.Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.Syrop:Gotujemy cukier z wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.Smarujemy syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.źródło:Jeffrey Hamelman "Chleb"
Składniki na 12 szt:Zaczyn:1/4 szklanki mąki chlebowej190 g mleka1/2 łyżki cukru6 g drożdży instantGotowe ciasto:2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej4 łyżki miękkiego masła1 małe jajko1/4 szklanki cukru3 g soli1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego3/4 szklanki suszonych porzeczek- dodałam żurawinę1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytrynyCiasto na krzyżyk:28 g masła28 g cukru1 i 1/2 łyżki mleka1/2 łyżeczki waniliiskórka z 1/2 cytrynymałe roztrzepane jajkoniecała 1/2 szklanki mąki pszennejSyrop:8 łyżek cukru1/2 szklanki wodyOpis wykonania:Zaczyn:Rozpuszczamy w letnim mleku drożdże, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn potroi swoją objętość.Mieszanie:Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym, mąkę wsypujemy do miski dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie, całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minut później na 2 prędkości prze 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło dodatek owoców i masła.Dodajemy suszone owoce i skórkę z cytrusów drobno posiekaną, mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę, po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środka ciasta.Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje około 70 g zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach bułeczki jeszcze sporo urosną. Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto na krzyżyk:Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, skórkę z cytryny i roztrzepane jajko, mieszamy i wsypujemy mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyż.Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.Syrop:Gotujemy cukier z wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.Smarujemy syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.źródło:Jeffrey Hamelman "Chleb"

 Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy