Wykonanie
Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiemPyszne słodkie bułeczki, tradycyjnie wypiekane w Anglii w Wielki Piątek na zakończenie postu. Są tak smaczne że znikły zaraz po upieczeniu, dodatek
bakalii i słodkiej glazury sprawia, że nie można im się oprzeć.
Składniki na 12 szt:Zaczyn:1/4 szklanki
mąki chlebowej190 g
mleka1/2 łyżki
cukru6 g
drożdży instantGotowe ciasto:2 i 3/4 szklanki
mąki chlebowej4 łyżki miękkiego
masła1 małe
jajko1/4 szklanki
cukru3 g
soli1/2 łyżki mielonego
ziela angielskiego3/4 szklanki suszonych
porzeczek- dodałam
żurawinę1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z
pomarańczy lub
cytrynyCiasto na krzyżyk:28 g
masła28 g
cukru1 i 1/2 łyżki
mleka1/2 łyżeczki
waniliiskórka z 1/2
cytrynymałe roztrzepane
jajkoniecała 1/2 szklanki
mąki pszennejSyrop:8 łyżek
cukru1/2 szklanki
wodyOpis wykonania:Zaczyn:Rozpuszczamy w letnim
mleku drożdże, dodajemy
cukier i
mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn
potroi swoją objętość.Mieszanie:Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym,
mąkę wsypujemy do miski dodajemy miękkie
masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy
jajka,
cukier,
sól i
ziele angielskie, całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minut później na 2 prędkości prze 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło dodatek
owoców i
masła.Dodajemy
suszone owoce i skórkę z
cytrusów drobno posiekaną, mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę, po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środka ciasta.Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje około 70 g zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach bułeczki jeszcze sporo urosną. Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto na krzyżyk:Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.W rondelku rozpuszczamy
masło z
cukrem, dodajemy
mleko,
wanilię,
skórkę z cytryny i roztrzepane
jajko, mieszamy i wsypujemy
mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyż.
Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.
Syrop:Gotujemy
cukier z
wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.Smarujemy
syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.źródło:Jeffrey Hamelman "
Chleb"
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy