ßßß
Składniki:(Porcja dla 2 osób – ok.6 naleśników)Ciasto:2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1/4 szklanki cukru2 szklanki mleka1 jajko2 roztopione łyżki masłaotarta skórska z jednego pomarańczaMus pomarańczowy:wyciśnięty sok z dwóch pomarańczywyciśnięty sok z 1/2 cytryny1 łyżka masła1 łyżka cukru1-2 łyżeczki mąki
Etapy przygotowania:1. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i na środku formujemy dołek. W osobnej misce rozpuszczamy w mleku sól i cukier. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Masę wlewamy do dołka i meszamy z mąką na gładką masę. Aby ciasto było bardziej puszyste dolewamy odrobinę gazowanej wody. Na koniec dodajemy roztopione masło oraz skórkę otartą z jednego pomarańcza. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.(* Jeżeli mamy czas to ciasto przed pieczeniem możemy odstawić do lodówki na 1h.)2. Mus pomarańczowy : Sok z pomarańczy i cytryny podgrzewamy, dodajemy cukier i masło. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Sos najlepiej przed podaniem spróbować czy jest wystarczająco słodki – jeżeli nie to dosłodzić i gotować do momentu, aż cukier się rozpuści.3. Usmażone naleśniki składamy w trójkąty, wierzch polewamymusem i dekorujemy cząstkami pomarańczy.



Smacznego !!