ßßß Cookit - przepis na Bułeczki delikatnie cytrynowe WP 81

Bułeczki delikatnie cytrynowe WP 81

nazwa

Wykonanie

Schroniliśmy się przed upałami w domku na wsi. Odcięci od świata, internetu, ze słabym zasięgiem komórek. Za to dużo swobody, lenistwa, dzieciaki non stop w basenie, ja na leżaku, hamaku i huśtawce, co rano zbieranie wiśni do codziennego kompotu, grill na obiad i kolację, doglądanie szalejących dyni. Nawet odważyłam się poskromić 30-letnią kuchenkę i upiec bułeczki delikatnie cytrynowe zaproponowane przez Majankę. Zjadaliśmy je najpierw do popołudniowej kawy, a potem na śniadanie. Tak na było dobrze.
Ciasto:
300 g mąki (użyłam ok. 350g)
6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
100 ml mleka
60 g cukru
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
3/4 łyżeczki soli
Do posmarowania i posypania : 1 jajko, płatki migdałów (użyłam mleka)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawic na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2 , 5 h.
Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę (za radą Szarlotka w środek każdej bułęczki włożyłąm wisienkę) i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm
Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1 , 5 godziny).
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).
Piekarnik nagrzać do 200 st C (piekłam w starym piekarniku, bez możliwości regulacji ciepła, jeśli wierzyć termometrowi było trochę ponad 200 stopni), wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut (ja piekłam 20).
Ostudzić na kuchennej kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Buleczki-delikatnie-cytrynowe-WP-81.html