ßßß
Ciasto:300 g mąki (użyłam ok. 350g)6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)100 ml mleka60 g cukru60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła2 jajkaskórka starta z 1 cytryny3/4 łyżeczki soliDo posmarowania i posypania : 1 jajko, płatki migdałów (użyłam mleka)Wykonanie:Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawic na 5 minut.Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2 , 5 h.Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę (za radą Szarlotka w środek każdej bułęczki włożyłąm wisienkę) i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cmPrzykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1 , 5 godziny).Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).Piekarnik nagrzać do 200 st C (piekłam w starym piekarniku, bez możliwości regulacji ciepła, jeśli wierzyć termometrowi było trochę ponad 200 stopni), wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut (ja piekłam 20).Ostudzić na kuchennej kratce.
/wydrukuj przepis/