ßßß Cookit - przepis na Weekendowa Piekarnia #81

Weekendowa Piekarnia #81

nazwa

Wykonanie

Przepis podaję za naszą Gospodynią - Majanką .
300 g mąki (użyłam ok. 320g)
6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant, użyłam świeżych drożdży, ciut więcej około 10g)
100 ml mleka
60 g cukru
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
3/4 łyżeczki soli
do posmarowania:
jajko, płatki migdałów (użyłam kruszonki)
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2 , 5 godziny.
Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1 , 5 godziny).
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).
Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 - 200 stopni. Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/07/Weekendowa-Piekarnia-81.html