Wykonanie
Przepis podaję za naszą Gospodynią - Majanką .
300 g
mąki (użyłam ok. 320g)6 g
drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka
drożdży instant, użyłam świeżych
drożdży, ciut więcej około 10g)100 ml
mleka60 g
cukru60 g rozpuszczonego i ostudzonego
masła2
jajkaskórka starta z 1
cytryny3/4 łyżeczki
solido posmarowania:
jajko,
płatki migdałów (użyłam kruszonki)
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć
drożdże i rozpuścić je w części
mleka wymieszanego z 1 łyżeczką
cukru. Pozostawić na 5 minut.Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników,
mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2 , 5 godziny.Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej
masłem blaszce o średnicy 20 cm.Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1 , 5 godziny).Bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z łyżeczką
wody, posypać
płatkami migdałów (można kruszonką).Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 - 200 stopni. Ostudzić na kuchennej kratce.Smacznego!