Wykonanie
W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni Majanka zaproponowała bułeczki
cytrynowe. Od razu wiedziałam, że je zrobię bo bardzo lubię
cytrynowe smaki zwłaszcza w wypiekach. Bułeczki wyszły fantastyczne, chociaż wyrabiając ciasto wcale tak nie myślałam bo bardzo kleiło się do rąk, Dziękuję Majance za wynalezienie świetnego przepisu, napewno jeszcze nie raz do niego powrócę:)
Składniki:300 g
mąki6 g
drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka
drożdży instant)100 ml
mleka60 g
cukru60 g rozpuszczonego i ostudzonego
masła2
jajkaskórka starta z 1
cytryny3/4 łyżeczki
soli1
jajko,
płatki migdałów do posypania
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć
drożdże i rozpuścić je w części
mleka wymieszanego z 1 łyżeczką
cukru. Pozostawic na 5 minut.Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników,
mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej
masłem blaszce o średnicy 20 cm. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny). Bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z łyżeczką
wody, posypać
płatkami migdałów (można kruszonką).Piekarnik nagrzać do 200 st C, wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.Smacznego:)
!