Wykonanie
            W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni Majanka zaproponowała bułeczki 
cytrynowe. Od razu wiedziałam, że je zrobię bo bardzo lubię 
cytrynowe smaki zwłaszcza w wypiekach. Bułeczki wyszły fantastyczne, chociaż wyrabiając ciasto wcale tak nie myślałam bo bardzo kleiło się do rąk, Dziękuję Majance za wynalezienie świetnego przepisu, napewno jeszcze nie raz do niego powrócę:)

Składniki:300 g 
mąki6 g 
drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka 
drożdży instant)100 ml 
mleka60 g 
cukru60 g rozpuszczonego i ostudzonego 
masła2 
jajkaskórka starta z 1 
cytryny3/4 łyżeczki 
soli1 
jajko, 
płatki migdałów do posypania
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć 
drożdże i rozpuścić je w części 
mleka wymieszanego z 1 łyżeczką 
cukru. Pozostawic na 5 minut.Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, 
mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej 
masłem blaszce o średnicy 20 cm. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny). Bułeczki posmarować 
jajkiem wymieszanym z łyżeczką 
wody, posypać 
płatkami migdałów (można kruszonką).Piekarnik nagrzać do 200 st C, wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.Smacznego:)

!