ßßß
 
            
         Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej60 g cukru2 i ½ łyżeczki suchych drożdży½ łyżeczka soli1/3 szklanki pełnotłustego mleka55 g masła¼ szklanki wody2 jajka (w temperaturze pokojowej)łyżeczka ekstraktu waniliowegoNadzienie:150 g cukrustarta skórka z 3 – 4 cytrynstarta skórka z pomarańczy50 g rozpuszczonego masłaGlazura:85 g naturalnego kremowego serka typu Philadelphia (użyłam zmielonego twarogu na serniki)sok z małej cytryny75 g cukru pudruWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą 200 g mąki, cukier, sól, drożdże. Do rondelka wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy z gazu. Po minucie dodajemy wodę (powinna mieć temperaturę 50-55°C) i ekstrakt waniliowy.Mleczną miksturę dodajemy do mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Możemy w tym celu użyć robota kuchennego. Dodajemy po jajku cały czas mieszając. Składniki muszą dobrze się połączyć – może to zająć kilka minut. Dodajemy 60 g mąki i ugniatamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i ponownie ugniatamy. Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dodawajmy większej ilości mąki. :)Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość (nie musimy od razu wykorzystywać ciasta, możemy zostawić na noc w lodówce i wrócić do niego następnego dnia :) )W międzyczasie skórkę z cytryn i pomarańczy mieszamy z cukrem. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Następnie smarujemy go rozpuszczonym masłem i posypujemy skórkami z cukrem. Nożykiem tniemy ciasto w poprzek na 5 pasków (30 x 10 cm) i delikatnie nakładamy je jeden na drugi (jeśli skórka z cukrem się porozsypuje, rozprowadzamy ją ponownie po całej powierzchni każdego mniejszego prostokąta). Następnie kroimy je na kwadraciki o wymiarach 5×10 cm.Podłużną formę delikatnie natłuszczamy i wykładamy do niej kwadraty z ciasta, jeden za drugim. Przykrywamy formę ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.W celu przygotowania glazury dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Pieczemy chleb przez 30-35 minut, aż wierzch chleba zbrązowieje. Gotowe!Uwaga: chleb jest najlepszy ciepły. Warto zjeść go tego samego dnia! ( O ile da się inaczej ;) )Teraz odrywamy kawałek po kawałku, jeśli mamy ochotę polewamy glazurą i wcinamy :)Smacznego!
Składniki:Ciasto:350 g mąki pszennej60 g cukru2 i ½ łyżeczki suchych drożdży½ łyżeczka soli1/3 szklanki pełnotłustego mleka55 g masła¼ szklanki wody2 jajka (w temperaturze pokojowej)łyżeczka ekstraktu waniliowegoNadzienie:150 g cukrustarta skórka z 3 – 4 cytrynstarta skórka z pomarańczy50 g rozpuszczonego masłaGlazura:85 g naturalnego kremowego serka typu Philadelphia (użyłam zmielonego twarogu na serniki)sok z małej cytryny75 g cukru pudruWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą 200 g mąki, cukier, sól, drożdże. Do rondelka wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy z gazu. Po minucie dodajemy wodę (powinna mieć temperaturę 50-55°C) i ekstrakt waniliowy.Mleczną miksturę dodajemy do mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Możemy w tym celu użyć robota kuchennego. Dodajemy po jajku cały czas mieszając. Składniki muszą dobrze się połączyć – może to zająć kilka minut. Dodajemy 60 g mąki i ugniatamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i ponownie ugniatamy. Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dodawajmy większej ilości mąki. :)Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość (nie musimy od razu wykorzystywać ciasta, możemy zostawić na noc w lodówce i wrócić do niego następnego dnia :) )W międzyczasie skórkę z cytryn i pomarańczy mieszamy z cukrem. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Następnie smarujemy go rozpuszczonym masłem i posypujemy skórkami z cukrem. Nożykiem tniemy ciasto w poprzek na 5 pasków (30 x 10 cm) i delikatnie nakładamy je jeden na drugi (jeśli skórka z cukrem się porozsypuje, rozprowadzamy ją ponownie po całej powierzchni każdego mniejszego prostokąta). Następnie kroimy je na kwadraciki o wymiarach 5×10 cm.Podłużną formę delikatnie natłuszczamy i wykładamy do niej kwadraty z ciasta, jeden za drugim. Przykrywamy formę ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.W celu przygotowania glazury dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Pieczemy chleb przez 30-35 minut, aż wierzch chleba zbrązowieje. Gotowe!Uwaga: chleb jest najlepszy ciepły. Warto zjeść go tego samego dnia! ( O ile da się inaczej ;) )Teraz odrywamy kawałek po kawałku, jeśli mamy ochotę polewamy glazurą i wcinamy :)Smacznego!



 Pomył pochodzi stąd .Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!
Pomył pochodzi stąd .Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!