Wykonanie
Babka wielkanocna – polskie tradycyjne wielkanocne ciasto, które zawsze musi się pojawić na naszym
stole.Dziś chciałabym Wam zaproponawać przepyszną, delikatną i aromatyczną babkę wielkanocną drożdżow ą z dużą ilością
żurawiny w różowym lukrze.Wielkanocne ciasto, które przygotujesz bez trudu.Zapraszam ;-)
Składniki na formę 2l:Ciasto:500 g - 510 g
mąki pszennej15 g
drożdży suchych2
żółtka1
jajko170 letniego
mleka150 g
cukru125 g roztopionego
masła100
żurawinyskórka starta z jednej
pomarańczy1 łyżka cointreau2 ml ekstraktu
cytrynowegoPunch:sok 1/2
pomarańczy1 łyżka cointreau
Lukier:300 g
cukru pudrusok 1/2
pomarańczy1 łyżka soku z Aronii1 łyżka
wodyPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy
mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego
drożdże.Mieszamy do momentu aż
drożdże rozpuszczą się w
mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.Wszystkie składniki (oprócz
żurawiny) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać
żurawinę.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.Przesiewamy
mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy
żółtka,
jajko,
mleko, ekstrakt
cytrynowy, roztopione
masło, startą skórkę z
pomarańczy i cointreau.Na samym końcu dodajemy rozczyn
drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.Pod koniec dodajemy
żurawinę i wyrabiamy moment.Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być, dlatego lepiej użyć malaksera lub maszynę do pieczenia.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.Formę do babki natłuszczamy jeśli nie mamy formy silikonowej.Ciasta wkładamy do 1/3 wysokości formy.
Przykrywamy znowu, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Pieczemy w temperaturze 175ºC do suchego patyczka, ja piekłam 40 minut.Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo babka będzie sucha.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i nie wyjmujemy z formy dopóki nie wystygnie,
potem studzimy na kratce.Mieszamy sok z
pomarańczy z cointreau.
Nasączamy babkę
sokiem z
pomarańczy i cointreau: babkę nakłuwamy i nasączamy.
Robimy
lukier. W tym celu mieszamy
cukier puder z
sokiem z
pomarańczy, wod ą i
syropem z Aronii.
Po przygotowaniu lukru polewamy nim babkę i odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)