ßßß
Składniki na formę 2l:Ciasto:500 g - 510 g mąki pszennej15 g drożdży suchych2 żółtka1 jajko170 letniego mleka150 g cukru125 g roztopionego masła100 żurawinyskórka starta z jednej pomarańczy1 łyżka cointreau2 ml ekstraktu cytrynowegoPunch:sok 1/2 pomarańczy1 łyżka cointreauLukier:300 g cukru pudrusok 1/2 pomarańczy1 łyżka soku z Aronii1 łyżka wodyPrzygotowanie:W małym garnuszku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego drożdże.Mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) umieszczamy w maszynie do pieczenia lub malakserze wg kolejności: płynne, sypkie, na samym końcu rozczyn.Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Nie zapominamy, by po sygnale dźwiękowym wsypać żurawinę.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.Jeśli nie mamy maszyny do pieczenia i malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie.Przesiewamy mąkę i wsypujemy do dużej misy. Dodajemy żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, roztopione masło, startą skórkę z pomarańczy i cointreau.Na samym końcu dodajemy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy 30 minut.Pod koniec dodajemy żurawinę i wyrabiamy moment.Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być, dlatego lepiej użyć malaksera lub maszynę do pieczenia.Ciasto przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.Formę do babki natłuszczamy jeśli nie mamy formy silikonowej.Ciasta wkładamy do 1/3 wysokości formy.
Przykrywamy znowu, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Pieczemy w temperaturze 175ºC do suchego patyczka, ja piekłam 40 minut.Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo babka będzie sucha.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i nie wyjmujemy z formy dopóki nie wystygnie, potem studzimy na kratce.Mieszamy sok z pomarańczy z cointreau.
Nasączamy babkę sokiem z pomarańczy i cointreau: babkę nakłuwamy i nasączamy.
Robimy lukier. W tym celu mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy, wod ą i syropem z Aronii.
Po przygotowaniu lukru polewamy nim babkę i odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)