Wykonanie
jako przeciwwaga do korzennych. Pyszne i aromatyczne – mnie na myśl przywodzą lato. Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”. Przyjemnie kruche.
Składniki :120 g
masła,120 g
cukru,2
żółtka,skórka otarta z 2
cytryn,150 g
mąki pszennej,110 g
mąki ziemniaczanej,
cukier puder do posypania.Wykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, po czym dodać
żółtka,
skórkę cytrynową i obie
mąki.Całość zmieszać mikserem – na niskich obrotach – aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Gotowe ciasto rozwałkować na blacie posypanym
mąką na grubość około 1 cm, a następnie wyciąć foremką dowolne kształty.Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po ostygnięciu posypać je
cukrem pudrem.