ßßß
Kruche ciasto przygotowałam tak jak do szarlotki galicyjskiej i szarlotki z budyniem .ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 kostka masła1/2 szklanki cukru1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanyjabłka:ok. 10 średniej wielkości jabłek2 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonusok z połowy cytrynybeza:5 białek1/2 szklanki cukru1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanejDo dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.Oddzielamy białka od żółtek i wstawiamy je z miską, w której będziemy ubijać, do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formie (u mnie forma do tarty). Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy na nie grubą warstwę jabłek.Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kubku mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do piany. Całość nadal ubijamy aż masa będzie mocno błyszcząca.Wykładamy ją na jabłka. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni.