Wykonanie
Trzecia słodkość, czyli znakomita szarlotka pod puszystą
bezą.. Doskonała...

Kruche ciasto przygotowałam tak jak do szarlotki galicyjskiej i szarlotki z
budyniem .ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru1
jajko1 łyżka kwaśnej
śmietanyjabłka:ok. 10 średniej wielkości
jabłek2 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonusok z połowy
cytrynybeza:5
białek1/2 szklanki
cukru1 kopiasta łyżeczka
mąki ziemniaczanejDo dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne
masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy
sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy
cynamon.Oddzielamy
białka od
żółtek i wstawiamy je z miską, w której będziemy ubijać, do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej
kaszą manną formie (u mnie forma do tarty). Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy na nie grubą warstwę
jabłek.Ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. W kubku mieszamy
cukier z
mąką ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do piany. Całość nadal ubijamy aż masa będzie mocno błyszcząca.Wykładamy ją na
jabłka. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni.

Smacznego:)