ßßß
Charlotta vel Szarlotta (dla mnie) - Szarlotka (dla większości) to jedno z tych ciast, które jak żadne inne (no, może oprócz drożdżowego :-)) kojarzy mi się z domowym ciepełkiem i weekendową błogością.Szare, chłodne przedwiośnie to a ż nadto wystarczający powód, by szybciutko zagnieść kruche ciasto oraz wypuścić na wolność solidną porcję antonówek, uwięzionych w słoik a ch jeszcze u schyłku lata....No i ten zapach cynamonu, wydobywający się z piekarnika... ech....!Obłędnie Domowa Charlotta Pod BeząSkładniki na tortownicę o śr. 26-28 cm:Ciasto:150g mąki pszennej100g mąki ziemniaczanej1 jajo50g cukru150g masłaNadzienie:ok. 1,5 kg kwaskowych jabłek (antonówka, szara reneta)1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu100g cukru1 solidna łyżka masłaBeza:3 białka150g cukru2płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanejWykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.Następnie rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim spód tortownicy.Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce przez 20 minutNadzienie:Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.W spory m naczyniu roztapiamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i starannie mieszamy. Podgrzewamy na niedużym ogn iu, od czasu do czasu mieszając, do chwili a ż owoce nieco nam zmiękną. Na końcu wsyp ujemy mielony cynamon. Ponownie mieszamy.Uwaga: można użyć również gotowych jabłek czyli takich wprost ze słoika.Beza:Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie dodając po łyżce cukier. Na końcu wsypujemy mąkę i starannie mieszamy.Instrukcja montażu:Tortownicę z ciastem wyciągamy z lodówki.Wykładamy na nią jabłkowe nadzienie.Całość wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnikaPo tym czasie tortownicę wyjmujemy, a na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę z białek.Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.Gotowe wyjmujemy i studzimy.Następnie łakomie wcinamy :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry