Wykonanie

Charlotta vel Szarlotta (dla mnie) - Szarlotka (dla większości) to jedno z tych ciast, które jak żadne inne (no, może oprócz
drożdżowego :-)) kojarzy mi się z domowym ciepełkiem i weekendową błogością.Szare, chłodne przedwiośnie to a ż nadto wystarczający powód, by szybciutko zagnieść kruche ciasto oraz wypuścić na wolność solidną porcję antonówek, uwięzionych w słoik a ch jeszcze u schyłku lata....No i ten zapach
cynamonu, wydobywający się z piekarnika... ech....!Obłędnie Domowa Charlotta Pod
BeząSkładniki na tortownicę o śr. 26-28 cm:Ciasto:150g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej1
jajo50g
cukru150g
masłaNadzienie:ok. 1,5 kg kwaskowych
jabłek (antonówka, szara reneta)1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu100g
cukru1 solidna łyżka
masłaBeza:3
białka150g
cukru2płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.Następnie rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim spód tortownicy.Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce przez 20 minutNadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.W spory m naczyniu roztapiamy
masło, wrzucamy
jabłka, dodajemy
cukier i starannie mieszamy. Podgrzewamy na niedużym ogn iu, od czasu do czasu mieszając, do chwili a ż
owoce nieco nam zmiękną. Na końcu wsyp ujemy mielony
cynamon. Ponownie mieszamy.Uwaga: można użyć również gotowych
jabłek czyli takich wprost ze słoika.
Beza:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie dodając po łyżce
cukier. Na końcu wsypujemy
mąkę i starannie mieszamy.Instrukcja montażu:Tortownicę z
ciastem wyciągamy z lodówki.Wykładamy na nią
jabłkowe nadzienie.Całość wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnikaPo tym czasie tortownicę wyjmujemy, a na warstwę
jabłek wykładamy ubitą pianę z
białek.Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.Gotowe wyjmujemy i studzimy.Następnie łakomie wcinamy :-)

Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry