ßßß Cookit - przepis na Tortellini z nadzieniem miesno-warzywnym i zupa ...

Tortellini z nadzieniem miesno-warzywnym i zupa ...

nazwa

Wykonanie

Kolejna odslona wspolnego gotowania- tym razem propozycja wyszla od Kasi Prezydentowej . Moze powinnam napisac propozycja fitnessu w kuchni? ;) Bo nad tortellini, mimo ze przepis latwy i przystepny trzeba sie mocno "nagimnastykowac". Ugniatanie, walkowanie, wycinanie, skladanie, klejenie, zakrecanie pierozkow... Cala skomplikowana gimanastyka na wyrobienie miesni ;) Oszczedzicie jak nic ze 2 godziny w silowni. Ale warto oczywiscie- bo smakuja wszystkim po koleji. Synus na caly glos wracajac z przedszkola wolal: Mama- pierozki! Pewnie go z pol ulicy slyszalo... Nie wspominajac o tym ile potem tego spalaszowal ;) Za to zupa najprostsza i najszybsza na swiecie- dobrze sie komponuje z tortellini :)
Za wspolna "gimnastyke" w kuchni dziekuje rowniez: Paulinie . A Kasi za swietny pomysl :)
Zupa:
3 spore cebule
2 zabki czosnku
sol, pieprz
2 lyzki oleju
1 duze jablko
200 ml bialego wina wytrawnego
800 ml bulionu
Cebule pokroic w krazki, czosnek drobno posiekac. Podsmazyc na oleju na rumiano, zalac winem i bulionem, zagotowac. Dodac starte na tarce jablko i zagotowac, doprawic do smaku i podawac z tortellini.
Tortellini:
Na ok 60-70 sztuk
Nadzienie:
200 g mielonego miesa mieszanego- wolowego i wieprzowego
1 mala marchew
1 por- jasna czesc
1 korzen pietruszki
pol malego selera
1 jajko
1 lyzka oleju
sol, pieprz, mielona papryka w proszku
Marchew, selera i pietruszke oczyscic i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Pora drobno posiekac i zeszklic na oleju. Wymieszac wszystkie skladniki nadzienia i doprawic do smaku. Nadzieniem nadziewac tortellini.
(Nadzienia zostalo nieco- wrzucilam je do pomidorowego sosu.)
Ciasto:
350 g mąki (wzielam pol zwyklej tortowej i pol krupczatki)
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki oliwy
odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wybić do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i zostawić do wypoczęcia na 1-2h w lodówce. Wyjąć, rozwałkować i robić tortellini.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/01/Tortellini-z-nadzieniem-miesno-warzywnym-i-zupa.html