Wykonanie
Bardzo smaczne :) Na pewno warto sprobowac czegos z kuchni meksykanskiej:)

Podalam z
ziolowym twarozkiem.Dla 4 osob:1 peczek
dymkipo 1 straku czerwonej, zielonej i
zoltej papryki1 zabek
czosnku1 lazka+ 75 ml
oleju250 g
mielonego miesa wolowego i wieprzowego (waga wspolnie)1 lyzeczka
rozmarynu suszonego2 lyzki
przecieru pomidorowegosol,
pieprz,mielona
papryka chili500 g
twarogu75 ml
mleka2
jajka400 g
maki1 opakowanie
proszku do pieczenia100 g czarnych
oliwek bez pestek2-3 lyzki
soku z limonki2-4 lyzeczki
tymianku suszonego lub swiezy
Cebulki umyc i posiekac.
Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke.
Czosnek drobno posiekac. Na 1 lyzce
oleju usmazyc
mielone mieso, dodac
cebulki i
czosnek oraz
rozmaryn,
papryke, sol i
pieprz. Dodac
przecier pomidorowy i wymieszac, smazyc dalej dodajac 100 ml
wody. Po 5 minutach dodac
chili i ewentualnie jeszce doprawic do smaku. Odstawic do wystygniecia. 250 g
twarogu,
mleko, 75 ml
oleju, sol i 1
jajko wymieszac i zagniesc ciasto dodajac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci. Rozwalkowac na spore owalne placki (17x20 cm). Nakladac nadzienie i sklejac brzegi. Posmarowac roztrzepanym
jajkiem. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 15 minut. Z postalego
twarogu,
soku z limonki oraz drobno posiekanych
oliwek przyrzadzic
twarozek. Doprawic do smaku
sola,
pieprzem i
tymiankiem.Wpis dodaje do akcji:Przepis z: "Laura.Backen" nr1/2ß12