ßßß
Podalam z ziolowym twarozkiem.Dla 4 osob:1 peczek dymkipo 1 straku czerwonej, zielonej i zoltej papryki1 zabek czosnku1 lazka+ 75 ml oleju250 g mielonego miesa wolowego i wieprzowego (waga wspolnie)1 lyzeczka rozmarynu suszonego2 lyzki przecieru pomidorowegosol, pieprz,mielona papryka chili500 g twarogu75 ml mleka2 jajka400 g maki1 opakowanie proszku do pieczenia100 g czarnych oliwek bez pestek2-3 lyzki soku z limonki2-4 lyzeczki tymianku suszonego lub swiezyCebulki umyc i posiekac. Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. Na 1 lyzce oleju usmazyc mielone mieso, dodac cebulki i czosnek oraz rozmaryn, papryke, sol i pieprz. Dodac przecier pomidorowy i wymieszac, smazyc dalej dodajac 100 ml wody. Po 5 minutach dodac chili i ewentualnie jeszce doprawic do smaku. Odstawic do wystygniecia. 250 g twarogu, mleko, 75 ml oleju, sol i 1 jajko wymieszac i zagniesc ciasto dodajac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci. Rozwalkowac na spore owalne placki (17x20 cm). Nakladac nadzienie i sklejac brzegi. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 15 minut. Z postalego twarogu, soku z limonki oraz drobno posiekanych oliwek przyrzadzic twarozek. Doprawic do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.Wpis dodaje do akcji:Przepis z: "Laura.Backen" nr1/2ß12