ßßß Cookit - przepis na Empanadas

Empanadas

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne :) Na pewno warto sprobowac czegos z kuchni meksykanskiej:)
Podalam z ziolowym twarozkiem.
Dla 4 osob:
1 peczek dymki
po 1 straku czerwonej, zielonej i zoltej papryki
1 zabek czosnku
1 lazka+ 75 ml oleju
250 g mielonego miesa wolowego i wieprzowego (waga wspolnie)
1 lyzeczka rozmarynu suszonego
2 lyzki przecieru pomidorowego
sol, pieprz,
mielona papryka chili
500 g twarogu
75 ml mleka
2 jajka
400 g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia
100 g czarnych oliwek bez pestek
2-3 lyzki soku z limonki
2-4 lyzeczki tymianku suszonego lub swiezy
Cebulki umyc i posiekac. Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. Na 1 lyzce oleju usmazyc mielone mieso, dodac cebulki i czosnek oraz rozmaryn, papryke, sol i pieprz. Dodac przecier pomidorowy i wymieszac, smazyc dalej dodajac 100 ml wody. Po 5 minutach dodac chili i ewentualnie jeszce doprawic do smaku. Odstawic do wystygniecia. 250 g twarogu, mleko, 75 ml oleju, sol i 1 jajko wymieszac i zagniesc ciasto dodajac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci. Rozwalkowac na spore owalne placki (17x20 cm). Nakladac nadzienie i sklejac brzegi. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 15 minut. Z postalego twarogu, soku z limonki oraz drobno posiekanych oliwek przyrzadzic twarozek. Doprawic do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.
Wpis dodaje do akcji:
Przepis z: "Laura.Backen" nr1/2ß12
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/05/Empanadas.html