ßßß Cookit - przepis na Pierozki z farszem warzywnym i pasta ajwar

Pierozki z farszem warzywnym i pasta ajwar

nazwa

Wykonanie

Ajwar- bulgarska pasta paprykowa gra w nadzieniu tych pierozkow bardzo wazna role- przypomina mi o mojej ulubionej kuchni balkanskiej. Smak slonca w zimie :)
Na ok. 8-10 sztuk
250 g twarozku naturalnego homogenizowanego
1 jajko
200 g maki+ nieco maki do podsypywania w czasie walkowania plackow
sol, pieprz
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 duza papryka
4 lyzeczki pasty ajwar
4 lyzki kukurydzy z puszki
2 lyzki mleka
Twarozek wymieszac ze szczypta soli í jajkiem. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, zagniesc ciasto i podzielic na 8 kulek. Rozwalkowac z nich spore placuszki dosc obwicie podsypujac maka, bo ciasto sie kleji.
Papryke umyc, oczyscic, pokroic w dosc spora kostke, wymieszac z ajwarem i kukurydza, doprawic do smaku sola i pieprzem. Ukladac nadzienie na palcuszkach i zaklejac formulujac pierozki. Pierozki posmarowac mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ok. 20 minut.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/01/Pierozki-z-farszem-warzywnym-i-pasta-ajwar.html