Wykonanie
Ajwar- bulgarska pasta paprykowa gra w nadzieniu tych pierozkow bardzo wazna role- przypomina mi o mojej ulubionej kuchni balkanskiej. Smak slonca w zimie :)

Na ok. 8-10 sztuk250 g
twarozku naturalnego homogenizowanego1
jajko200 g maki+ nieco
maki do podsypywania w czasie walkowania plackowsol,
pieprz2 lyzeczki
proszku do pieczenia1 duza
papryka4 lyzeczki pasty ajwar4 lyzki
kukurydzy z puszki2 lyzki
mlekaTwarozek wymieszac ze szczypta
soli í
jajkiem. Dodac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia, zagniesc ciasto i podzielic na 8 kulek. Rozwalkowac z nich spore placuszki dosc obwicie podsypujac
maka, bo ciasto sie kleji.
Papryke umyc, oczyscic, pokroic w dosc spora kostke, wymieszac z ajwarem i
kukurydza, doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Ukladac nadzienie na palcuszkach i zaklejac formulujac pierozki. Pierozki posmarowac
mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ok. 20 minut.