Wykonanie
Do upieczenia muffinek z dodatkiem
soczewicy zainspirował mnie ten przepis
Magdy. Co prawda te w mojej wersji są zupełnie inne od tych, które przygotowała autorka bloga foodmania, jednak jak już napisałam jej wypiek był moją inspiracją.Oprócz
soczewicy w moich muffinach znalazło się wiele warzyw,
między innymi
papryka i
por, poza tym dodałam również
szynkę i doprawiłam je
ostrą papryką w proszku.Jako dodatki do muffinek nada się tak naprawdę wiele innych składników:
pieczarki,
suszone pomidory,
cebulka,
groszek. To zależy od gustu.Składniki na 16 sztuk:120g
soczewicy czerwonej, ugotowanej (podałam wagę suchej)1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej3
jajka3/4 szklanki
mlekanieduża
papryka (u mnie żółta)pół
porakilka łyżek
kukurydzy z puszkikilka plastrów
szynki dobrej jakości
sól,
pieprz,
papryka ostraproszek do pieczeniaPaprykę,
pora oraz
szynkę kroimy na nieduże kawałki.
Jajka ubijamy mikserem, po chwili dodajemy
mleko.W drugiej misce dokładnie mieszamy
soczewicę,
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy, dodajemy warzywa i
szynkę. Następnie zawartość obu misek łączymy.Muffiny pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)Dlaczego warto upiec wytrawne muffiny z
soczewicy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
soczewica jest doskonałym źródłem
białka, ponadto zawiera dość dużo potasu, a także niezbędny dla kobiet w ciąży kwas fitynowy,
papryka kilkakrotnie przewyższa popularną
cytrynę zawartością witaminy C, poza tym jest bogata także w witaminy A i E.