ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffiny z soczewicy

Wytrawne muffiny z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia muffinek z dodatkiem soczewicy zainspirował mnie ten przepis Magdy. Co prawda te w mojej wersji są zupełnie inne od tych, które przygotowała autorka bloga foodmania, jednak jak już napisałam jej wypiek był moją inspiracją.
Oprócz soczewicy w moich muffinach znalazło się wiele warzyw, między innymi papryka i por, poza tym dodałam również szynkę i doprawiłam je ostrą papryką w proszku.
Jako dodatki do muffinek nada się tak naprawdę wiele innych składników: pieczarki, suszone pomidory, cebulka, groszek. To zależy od gustu.
Składniki na 16 sztuk:
120g soczewicy czerwonej, ugotowanej (podałam wagę suchej)
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
3/4 szklanki mleka
nieduża papryka (u mnie żółta)
pół pora
kilka łyżek kukurydzy z puszki
kilka plastrów szynki dobrej jakości
sól, pieprz, papryka ostra
proszek do pieczenia
Paprykę, pora oraz szynkę kroimy na nieduże kawałki.
Jajka ubijamy mikserem, po chwili dodajemy mleko.
W drugiej misce dokładnie mieszamy soczewicę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, dodajemy warzywa i szynkę. Następnie zawartość obu misek łączymy.
Muffiny pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec wytrawne muffiny z soczewicy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
soczewica jest doskonałym źródłem białka, ponadto zawiera dość dużo potasu, a także niezbędny dla kobiet w ciąży kwas fitynowy,
papryka kilkakrotnie przewyższa popularną cytrynę zawartością witaminy C, poza tym jest bogata także w witaminy A i E.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/wytrawne-muffiny-z-soczewicy.html