ßßß
Wykorzystałam:- 2 szklanki maki - okoł 60 gr- 2 jajka - 90 gr- 2 szklanki mleka - 1,10 zł- szczypta proszku do pieczenia- kilka pieczarek - 1 zł- jedna papryka - 85 gr- ser zółty około 200 gram - 3,70 zł- jedna cebula - 20 gr- sól, pieprz, zioła - jakie kto lubi- olej do smażenia - około 2 zł- ząbek czosnkuKoszt całkowity - około 10 , 35 zł (4 spore porcje)
Pieczarki, żółty ser, paprykę i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Zrobiłam ciasto naleśnikowe, jednak trochę gęstsze z odrobiną proszku do pieczenia. Do ciasta wrzuciłam wszystkie pokrojone składniki i wymieszałam. Placuszki usmażyłam na rozgrzanym oleju, przyrumieniając je z obu stron. Wybrałam wersję jarską racuszków, ale można dodać też pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę.
Placuszki świetnie smakują z ketchupem!Agata