Wykonanie

Składniki / Ingredients:450 g
mięsa mielonego / 450 g minced meat2 sztuki
cebuli dymki / 2 pieces of spring onions1 sztuka
papryczki chili / 1 piece of
chilli peppers1 łyżeczka
tymianku / 1 teaspoon thyme1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory1 łyżeczka
rozmarynu / 1 teaspoon rosemary
bułka tarta / bread crumbs
sezam /
sesamejajko / egg
olej / oilSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 10
Paprykę (nie usuwamy wszystkich ziaren) i
cebule kroimy w kostkę lub miksujemy w blenderze.
Potem dodajemy je i
przyprawy do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej. Na jednym talerzu rotrzepujemy
jajko, a na drugim talerzu mieszamy
bułkę tartą z
sezamem. Kulki maczamy najpierw w
jajku, a
potem w
bułce z
sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra
oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego
oleju (180 stopni) i smażymy 10 minut. Gotowe kulki kładziemy na ręcznik papierowy na chwilę aby odsączyć nadmiar tłuszczu.*****We cut pepper (you don't remove all grains) and onions into cubes or we mix it in a blender. Then, we add them to the meat and all spices. We mix together all ingredients and we form balls the size of a golf ball. We mix egg on first
plate. We mix bread crumbs with
sesame seeds on second
plate. First, we dipped balls in egg, then in bread crumbs with
sesame seeds. In a deep frying pan warm up about 1 liter of sunflower oil. We throw balls into the hot oil (180 degrees) and fry for 10 minutes. We put ready balls on a paper towel to drain off excess fat for a while.