Wykonanie
Kilka przepisow na
ryby wyprobowalam jeszcze przed swietami. Niektore z nich sie przyjely i weszyl na stale do naszego jadlospisu. Oto jeden z nich.Dla 4 osob:500 g filetow z ryb
morskich (
halibut,
dorsz,
sola)2
marchewki3
pory (biale czesci)garsc
fasolki szparagowej (u mnie mrozona)4
ziemniaki150 g
pieczarek1
lisc laurowy1
zoltko4 lyzki
smietankisol,
pieprz,
tymianek2 lyzki
maki1
cytryna5 ziarenek
ziela angielskiegoWarzywa umyc, oczyscic, pokroic w kostke, wlozyc do rondla. Zalac
woda (ok. pol litra), dodac
lisc laurowy, szczypte
tymianku,
soli,
pieprzu i ziarenka
ziela angielskiego. Gotowac 15 minut. Warzywa wyjac lyzka cedzakowa i odlozyc na cieply polmisek, trzymac w cieple.
Bulion zagotowac, wlozyc
filety rybne. Gotowac powoli 10 minut. Wyjac z
bulionu przelozyc na polmisek z waryzwami.
Smietanke wymieszac z
maka,
zoltkiem,
sokiem z cytryny i polowa szklanki
bulionu rybnego. Podgrzewac na malym ogniu az do wrzenia, mieszajac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przygotowanym sosem zalac
rybe z jarzynami.
