ßßß Cookit - przepis na Ryba z jarzynami i bialym sosem

Ryba z jarzynami i bialym sosem

nazwa

Wykonanie

Kilka przepisow na ryby wyprobowalam jeszcze przed swietami. Niektore z nich sie przyjely i weszyl na stale do naszego jadlospisu. Oto jeden z nich.
Dla 4 osob:
500 g filetow z ryb morskich (halibut, dorsz, sola)
2 marchewki
3 pory (biale czesci)
garsc fasolki szparagowej (u mnie mrozona)
4 ziemniaki
150 g pieczarek
1 lisc laurowy
1 zoltko
4 lyzki smietanki
sol, pieprz, tymianek
2 lyzki maki
1 cytryna
5 ziarenek ziela angielskiego
Warzywa umyc, oczyscic, pokroic w kostke, wlozyc do rondla. Zalac woda (ok. pol litra), dodac lisc laurowy, szczypte tymianku, soli, pieprzu i ziarenka ziela angielskiego. Gotowac 15 minut. Warzywa wyjac lyzka cedzakowa i odlozyc na cieply polmisek, trzymac w cieple. Bulion zagotowac, wlozyc filety rybne. Gotowac powoli 10 minut. Wyjac z bulionu przelozyc na polmisek z waryzwami. Smietanke wymieszac z maka, zoltkiem, sokiem z cytryny i polowa szklanki bulionu rybnego. Podgrzewac na malym ogniu az do wrzenia, mieszajac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przygotowanym sosem zalac rybe z jarzynami.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/01/Ryba-z-jarzynami-i-bialym-sosem.html