Wykonanie
Bajkowa
tarta.
Czekoladowy kruchy spód, panna cotta z
białej czekolady i
truskawki w błyszczącej glazurze truskawkowej.. Brak słów, by opisać jej smak :-). Jest lekko słodka, delikatna, błyszcząca glazura dodaje jej
szyku i elegancji. Nie ma w niej podmoczonego
spodu - najpierw pieczemy kruchy spód, na niego wylewamy tężejącą panna cottę. Gluzura truskawkowa - nowość na MW! Jeśli kiedyś robiliście już frużelinę, nie ma tutaj nic trudnego; glazura truskawkowa to przetarta przez drobne sitko frużelina, z większą ilością
żelatyny zamiast
skrobi ziemniaczanej. Można ją wykonać z każdych drobnych
owoców jak
maliny,
wiśnie,
jagody. Będzie królowała w moich letnich przepisach na ciasta z
owocami :-)./Uwaga: z dniem 19/06/2014 przepis na kruchy
czekoladowy spód został zmodyfikowany/.Składniki na kruchy spód:160 g
mąki pszennej30 g
kakao60 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła, zimnego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żołtkoMąkę i
kakao przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, wystudzić.Panna cotta z
białej czekolady:300 ml
śmietany kremówki 36%100 ml
mleka30 g
cukru170 g
białej czekolady, połamanej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii3 łyżeczki
żelatyny (12 g) lub 3 listki
żelatynyokoło 400 g
truskawek, odszypułkowanychDo małego garnuszka nasypać
żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej
wody, odstawić do napęcznienia.Do garnuszka przelać
śmietanę kremówkę i
mleko, dodać
cukier i
wanilię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do rozpuszczenia się
czekolady.
Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Rozpuszczoną dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać do połączenia się. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.Gęstniejącą panna cottę przelać na całkowicie wystudzony kruchy spód tarty. Odstawić do lodówki do stężenia.Po tym czasie na tarcie poukładać
truskawki, jedna przy drugiej.Glazura truskawkowa:250 g
truskawek (świeżych lub mrożonych), pokrojonych na mniejsze kawałki1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatyny (8 g) lub 2 listki
żelatynyDo małego garnuszka nasypać
żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej
wody, odstawić do napęcznienia.W drugim garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem i
sokiem z cytryny. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (
owoce puszczą sporo soku). Zagotować, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez najdrobniejsze sitko by pozbyć się drobnych pesteczek i suchego miąższu
truskawek.
Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do przetartych
owoców, wymieszać. Przestudzić, następnie odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.Lekko tężejącą glazurą polać
truskawki na tarcie. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia glazury.Smacznego :-).