Wykonanie
Nareszcie nadszedł sezon na
truskawki. Nie wiem jak Wy, ale ja się nie mogłem doczekać
truskawek. Wiadomo, że w sklepach są cały rok, ale to nie to samo. Polskie
truskawki są o wiele lepsze niż zagraniczne. Może cena jeszcze niektórych przeraża, ale za kilka tygodni mam nadzieje, że będzie dużo niższa. Z
truskawek można tyle ciekawych dań zrobić. Ja dziś zdecydowałem się na to, co ostatnim czasem coraz bardziej lubię.Składniki na ciasto:- szklanka
mąki- 5 łyżek
cukru- 5 łyżek
masła-
żółtko- 2 łyżki
wody- szczypta
soliSkładniki na krem
waniliowy:-
laska wanilii- szklanka
mleka- szklanka
śmietanki kremówki 30%- 3
żółtka- 4 łyżki
cukru- 2 łyżeczki
żelatyny-
truskawkiPrzygotowanie:Na blat wysypujemy
mąkę oraz
cukier. Dodajemy
masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy
żółtko,
wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy
fasolkę lub
ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ściągamy obciążenie, po czym pieczemy przez 15 minut.Przygotowujemy krem
waniliowy: Do garnka wlewamy szklankę
mleka oraz dodajemy ziarenka z
wanilii i podgrzewamy na ogniu. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.W osobnym garnku miksujemy
żółtka z
cukrem, aż do białości. Miksując na małych obrotach dodajemy stopniowo wcześniej podgrzane
mleko z
wanilią. Następnie garnek z masą stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy krem będzie już gęsty, ściągamy z ognia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej
wody. Mieszamy a następnie dodajemy do kremu.W misce ubijamy
śmietankę kremówką na sztywną masę, dodajemy do kremu i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.Ochłodzony krem przelewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem powinien zastygnąć. Wyciągamy z lodówki i układamy pokrojone
truskawki.Smacznego!