Wykonanie
Delikatna w smaku piankowa
tarta truskawkowa, pokryta cienką warstwą panna cotty. Ten ostatni element dodałam od siebie, ale można go pominąć i udekorować tartę świeżymi
truskawkami.Przepis pochodzi z książki pt. "Tarty i placki", wyd. McRae Publishing, Warszawa 2011, str. 20.Ciasto (składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm):250 g
mąki pszennej65 g drobnego
cukruszczypta
soli150 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)duże
jajko2 łyżki
śmietany kremówkiMąkę,
sól i
cukier umieścić w misie malaksera. Dodać
masło i obrócić pulsacyjnie 12-15
razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony
chleb. Dodać
jajko oraz
śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę i rozgnieść ją na placek o średnicy ok. 15 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tary z wyjmowanym dnem wysmarować
masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (wygodnie się to robi pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej). Rozwałkowany blat delikatnie przełożyć na formę i docinąć palcami do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć. Ciasto w formie nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć
fasolą i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C, zdjąć z tarty folię z obciążeniem i z powrotem włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia brzegi tarty zezłocą się za bardzo, trzeba je osłonić folią aluminiową, by nie zbrązowiały. Pozostawić do wystygnięcia.Nadzienie - mus
truskawkowy:450 g
truskawek, umytych i obranych z szypułek2 łyżki gorącej
wody3 łyżczki
żelatyny3 duże
jajka + 2
żółtka z dużych jaj100 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
olejku waniliowego1 szklanka (250 ml)
śmietany kremówkiTruskawki (ewentualnie można kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do niewielkiego rondla, po czym podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Cukier,
jajka,
żółtka oraz
wanilię utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na gładką, jasną masę. Dodawać stopniowo do masy
truskawki, cały czas ubijając. Gotową masę przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu,
póki trochę nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać
żelatynę i wymieszać, by nie powstały grudki. Gotową masę przetrzeć przez sitko i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Co jakiś czas przemieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Następnie, mieszając delikatnie, połączyć z
truskawkową masą. Gotowy mus przełożyć do formy z upieczonym
ciastem. Wstawić do lodówki do stężenia (na ok. 1 godzinę).Warstwa panna cotty:1 szklanka (250 ml)
śmietany kremówki1,5 łyżeczki
żelatyny2 łyżki gorącej
wodypół
laski waniliiKremówkę umieścić w rondlu.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać czarne ziarenka i wrzucić do garnka. Pozostałość laski również dodać i całość podgrzać, aż do zagotowania. Zdjąć z palnika i wyłowić
laskę wanilii. Przestudzić.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do
śmietanki i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Gdy panna cotta trochę stężeje wylać ją na warstwę musu
truskawkowego. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować
kakao lub pozostałymi
truskawkami (pokroić je w plastry i ułożyć na wierzchu, tworząc dekoracyjny wzór wokół brzegów).Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: