Wykonanie
Mocno
truskawkowe, bardzo delikatne i pozornie lekkie ;-) Ciasto jest łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, posmakuje całej rodzince :)
ciasto:150 gramów
cukru35 gramów ciemnego
kakao115 gramów
mąki pszennej tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego
masła6 jaj (
żółtka i
białka osobno)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub parę kropel aromatu2 łyżeczki
proszku do pieczenia (z małą górką)krem
truskawkowy:400 ml
śmietany kremówki 30%1 szklanka musu
truskawkowego nieosłodzonego (pełna po brzegi)4 kopiaste łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny ( z małą górką) + 1/3 szklanki wrzącej
wodydodatkowo:około 300 gramów
truskawek (dużych)
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą jasną pianę.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Krem
żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z
białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt
waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, wysypać
mąką krupczatką lub
kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka, schłodzić.Następnie odciąć większą część ciasta z góry zostawiając około 2 cm spód, który wydrążyć.Uwaga: łatwo uszkodzić dno ciasta, więc nie drążcie zbyt mocno.Wydrążone ciasto i wierzch rozkruszyć i wsypać do osobnej miski.
Na cieście poukładać duże
truskawki "szpicem" do góry.
Żelatynę rozpuścić dokładnie we wrzątku, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Śmietanę ubić na pół sztywno, dodać
cukier puder i mus
truskawkowy, zmiksować do połączenia składników. W tym momencie spróbujcie czy masa jest dla Was wystarczająco słodka, biorąc pod uwagę, że dodacie jeszcze 1/3 szklanki
wody z
żelatyną.Następnie do szklanki z
żelatyną dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać,
potem wlać do całości masy truskawkowej, zmiksować na najwyższych obrotach. Wstawić do lodówki aż do momentu, kiedy masa będzie miała taką oto konsystencję ( u mnie trwało to około 45 minut).Uwaga: nie zagapcie się, bo w fazie początkowej masa tężeje powoli, lecz
potem następuje to bardzo szybko, sprawdzajcie często konsystencję.
Kiedy uzyskamy pożądaną gęstość kremu
truskawkowego, rozsmarowujemy go na truskawkach, nadając kształt kopułki.
Potem posypujemy dość obficie rozkruszonym
ciastem, wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 godziny aż krem zgęstnieje ( optymalnie całą noc).