Wykonanie
Ciasto:200g
cukru,40g ciemnego
kakao,250g
mąki pszennej,80g stopionego
masła6
jajek(
żółtka oddzielić od
białek)2 łyżeczki
proszku do pieczenia400ml kremówki,1
galaretka truskawkowa,3 łyżeczka
cukru pudru,ok. 300g
truskawekBiałka ubić na sztywno,dodać
cukier.Wlać po jednym
żółtku i delikatnie miksować.Dolać ciurkiem
masło wystudzone.Dodać
mąkę wraz z proszkiem oraz
kakao-wymieszać.Dno tortownicy wyłożyć pergaminem,wlać ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu odciąg górę ciasta,zostawić brzeg około 1 cm.Na spodzie wyłożyć
truskawki.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej
wody-wystudzić.
Śmietanę ubić dodać
cukier puder,następnie po łyżce wlewać wystudzoną
galaretkę-miksujemy.Na
truskawki wyłożyć krem w miarę możliwości uformować z niego kopiec.Schłodzić pół godziny w lodówce.Po schłodzeniu pokruszyć na górę pozostałe ciasto.Włożyć do lodówki.