ßßß
Tą krajankę Bajaderki zaliczam do czołówki najlepszych ciast na blogu. Jest wyjątkowa w smaku! Bogactwo bakalii, smak piernika i marcepan przełożony powidłami - dla mnie nie ma lepszej kombinacji smakowej. Krajanka jest - przez marcepan - nieznośnie słodka, ale mi to w ogóle nie przeszkadza. Można jej to wybaczyć, sami się przekonajcie... /przepis zmodyfikowałam co do ilości cukru/.Składniki na ciasto piernikowe:3 i 1/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipół szklanki miodu3/4 szklanki cukru125 g masła1 jajkopół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekanpół szklanki kandyzowanej (smażonej) skórki pomarańczowejprzyprawy korzenne - 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka imbiru, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i goździków, po 1/4 łyżeczki pieprzu i ziela angielskiegoMąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.Miód, cukier i masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).Składniki ma masę z marcepanu:225 g masy marcepanowej*2 żółtka1/3 szklanki mąki pszennej1 łyżka mleka1 łyżka soku pomarańczowego1 łyżka soku cytrynowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoWszystkie składniki razem rozetrzeć bądź zmiksować do otrzymania gładkiej masy.Ponadto:słoik powideł śliwkowych, około 300 g1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki koniaki, soku z cytryny lub wodyWykonanieFormę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się podczas pieczenia na zewnątrz).Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować. Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z koniakiem, sokiem z cytryny lub wodą.Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia.Długo się przechowuje i zachowuje świeżość.* Dodaję więcej, około 400 g.Smacznego :-).