ßßß Cookit - przepis na Dyniowa krajanka z rodzynkami z mąki orkiszowej

Dyniowa krajanka z rodzynkami z mąki orkiszowej

nazwa

Wykonanie

Jesienne ciasto dyniowe; tak pyszne, że aż trudno to sobie wyobrazić ;-). Dla mnie przebija smakiem, aromatem i wilgotnością ciasta z dodatkiem marchewki. Delikatnie przypomina w smaku piernik, aczkolwiek dodatek przypraw korzennych nie dominuje. Ciasto można wzbogacić posiekanymi orzechami, które tym razem pominęłam. Koniecznie z polewą, która nadaje mu charakteru! Ciasto może wyjść niskie, wszak jego prawidłowa nazwa to 'krajanka'; ja użyłam nienajwiększej formy i wyszedł naprawdę porządny kawałek ciasta.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Ponadto:
450 g puree z dyni*
4 jajka
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka rodzynków
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan (niekoniecznie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pierwsze 9 składników przesiać, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać puree z dyni, jajka i olej. Dodać suche przesiane składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników (można wymieszać rózgą kuchenną), na końcu dodając rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 33 x 20 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub wykonać kremową polewę charakterystyczną dla ciasta marchewkowego.
Kremowa polewa:
225 g kremowego serka typu philadelphia
4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę i posmarować nią wierzch ciasta. Pokroić.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Według przepisu Bajaderki podanego na forum MniamMniam, zmodyfikowanego.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowa-krajanka-z-rodzynkami-z-maki-orkiszowej