Wykonanie

Jesienne ciasto
dyniowe; tak pyszne, że aż trudno to sobie wyobrazić ;-). Dla mnie przebija smakiem, aromatem i wilgotnością ciasta z dodatkiem
marchewki. Delikatnie przypomina w smaku piernik, aczkolwiek dodatek przypraw korzennych nie dominuje. Ciasto można wzbogacić posiekanymi
orzechami, które tym razem pominęłam. Koniecznie z polewą, która nadaje mu charakteru! Ciasto może wyjść niskie, wszak jego prawidłowa nazwa to 'krajanka'; ja użyłam nienajwiększej formy i wyszedł naprawdę porządny kawałek ciasta.Składniki:2 szklanki
mąki orkiszowej razowej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 łyżka zmielonego
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździków1/2 łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki zmielonego
kardamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPonadto:450 g puree z dyni*4
jajka3/4 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 szklanka
rodzynków1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich lub pekan (niekoniecznie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Pierwsze 9 składników przesiać, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać puree z dyni,
jajka i
olej. Dodać suche przesiane składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników (można wymieszać rózgą kuchenną), na końcu dodając
rodzynki i
orzechy. Wymieszać.Ciasto przelać do formy o wymiarach 33 x 20 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Można ciasto oprószyć
cukrem pudrem lub wykonać kremową polewę charakterystyczną dla ciasta
marchewkowego.Kremowa polewa:225 g kremowego
serka typu philadelphia4 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMasło utrzeć z
cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę i posmarować nią wierzch ciasta. Pokroić.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).

Według przepisu Bajaderki podanego na forum MniamMniam, zmodyfikowanego.