ßßß Cookit - przepis na Carrot cake

Carrot cake

nazwa

Wykonanie

Carrot cake, tzn. ciasto marchewkowe należy do moich ulubionych. Nie znałam go do czasu jak przeprowadziłam się do Anglii. Ciasto to jest tu bardzo popularne i spotkać je można w wielu miejscach i na wielu okazjach.
Mój przepis na ciasto marchewkowe znalazłam na Moich Wypiekach, i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Jest mięciutkie, sprężyste, wilgotne i pachnące cynamonem.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki dobrego miodu lub syropu z agawy;
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i kilka całych do dekoracji
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
* u mnie szklanka to 250ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem, dodać marchewkę, orzechy oraz miód i dobrze wymieszać łyżką.
Podane składniki są na formę o średnicy 20 cm. Na większą formę 26 cm należy podwoić składniki lub jak ja, upiec dwa cieńsze ciasta:)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem z philadelphii:
300 g serka philadelphia
3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Jeżeli macie ciasto z małej formy to należy je przekroić wzdłuż. Jeżeli upiekliście dwa ciast jak ja to połowa kremu idzie na przełożenie ciast a reszta na rozsmarowanie na górze.
Ciasto zdobimy połówkami orzecha włoskiego i oprószamy delikatnie cynamonem.
Smacznego :)
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/06/carrot-cake.html