Wykonanie
Carrot
cake, tzn. ciasto
marchewkowe należy do moich ulubionych. Nie znałam go do czasu jak przeprowadziłam się do Anglii. Ciasto to jest tu bardzo popularne i spotkać je można w wielu miejscach i na wielu okazjach.Mój przepis na ciasto
marchewkowe znalazłam na Moich Wypiekach, i z czystym sumieniem
mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto
marchewkowe jakie
jadłam. Jest mięciutkie, sprężyste, wilgotne i pachnące
cynamonem.

Składniki:1 szklanka
mąki pszennej3 łyżki dobrego
miodu lub
syropu z agawy;1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub z
orzechów włoskich2
jajka, roztrzepane1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich i kilka całych do dekoracji1 szklanka startej na średnich oczkach
marchewki* u mnie szklanka to 250mlWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę,
sól, proszek,
sodę i
przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać
jajka z
olejem, dodać
marchewkę,
orzechy oraz
miód i dobrze wymieszać łyżką.Podane składniki są na formę o średnicy 20 cm. Na większą formę 26 cm należy podwoić składniki lub jak ja, upiec dwa cieńsze ciasta:)Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Krem z philadelphii:300 g
serka philadelphia3 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru pudru, przesianego1 łyżeczka ekstraktu
waniliiSkładniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Jeżeli macie ciasto z małej formy to należy je przekroić wzdłuż. Jeżeli upiekliście dwa ciast jak ja to połowa kremu idzie na przełożenie ciast a reszta na rozsmarowanie na górze.Ciasto zdobimy połówkami
orzecha włoskiego i oprószamy delikatnie
cynamonem.Smacznego :)