Wykonanie

Ciasto
marchewkowe to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nietuzinkowe, niezwykle aromatyczne a do tego neizbyt słodkie. Po prostu ciasto idealne!Składniki (na tortownicę o śr.20cm):ciasto- 2/3 szklanki
mąki pszennej- pół szklanki drobnego
cukru- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/4 łyżeczki zmielonych
goździków- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/4 łyżeczki
soli- 1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub z
orzechów włoskich- 2
jajka, roztrzepane- 1 szklanka drobno posiekanych
orzechów włoskich- 1/2 szklanki startej na średnich oczkach
marchewki- 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach
marchewkipolewa- 300g
serka homogenizowanego naturalnego- 5 łyżek miękkiego
masła- 1/2 szklanki
cukru pudru- łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiW jednym naczyniu mieszam wszystkie składniki suche, w drugiej roztrzepuję
jajka z
olejem. Zawartość obu naczyń łączę, dodaję
marchewkę i
orzechy a następnie dokładnie mieszam. Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 175ºC piekarnika na ok. 45-50min. Odstawiam do ostudzenia.Wszystkie składniki polewy miksuję dokładnie w blenderze (nie może być grudek). Wylewam na wystudzone ciasto i wyrównuję. Dekoruję wedle uznania - u mnie serduszko z
cynamonu :)

Ciasto jest naprawdę pyszne! Gdybym się dorwała do niego zjadłabym pewnie z połowę, ale umiar jak narazie wygrywa i kończy się zazwyczaj na 2 kawałkach... Resztą zajmują się (a właściwie zajadają) domownicy :)