Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Łatwe przepisy na wielki apetyt":1
cebula1/3 szkl.
oleju1,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki nasion
kminu1 łyżeczka nasion
kolendry3 łyżeczki
maku6 obranych ząbków
czosnku2
liście laurowe1 kora cynamonowa (można zastąpić łyżeczką
cynamonu)3 cm obranego kłącza
imbiru (można zastąpić 1/2 łyżeczki
imbiru w proszku)1/4 szkl.
wiórków kokosowych1/4 szkl.
mleka kokosowegoWszystko zmiksować blenderem. Pasta musi być zupełnie gładka.2 łyżki
oleju2 szkl.
ryżu basmatiRozgrzać patelnię z tłuszczem (musi być bardzo gorący, bo inaczej
ryż go wchłonie).Wsypać
ryż (musi skwierczeć). Dobrze wymieszać z tłuszczem, by każde ziarenko było dobrze pokryte
olejem. Chwilę podsmażyć i wlać pastę. Wymieszać i gotować.Gotowe i smacznego.2 obrane
ziemniak1
marchewkapuszka
groszku(można dodać inne warzywa)Pokroić na 1 cm kostki (prócz
groszek). Kiedy prawie cała
woda wyparuje, dodać warzywa. Wymieszać i zwiększyć ogień.3/4 szkl.
mleka kokosowego2 i 1/3 szkl.
wodyWlać do garnka i lekko zamieszać (by
mleko połączyło się z
wodą). Kiedy
woda z
mlekiem zacznie się gotować, przykryć garnek i gotować tak przez 20 min.300g
zielonego groszkuDodać do
ryżu po 15 min. i gotować jeszcze przez 5 min (po wsypaniu
groszku nie mieszać). Po upływie 5 min. wszystko razem wymieszać.
Ryż powinien być sypki. Włożyć do miski i posypać
kolendrom.