Wykonanie
Zapiekanka pasterska to tradycyjne danie pochodzące z XVIII wieku. Wtedy to popularne w Europie stały się
ziemniaki, a dzięki niskiej cenie możliwe było spożywanie ich w naprawdę dużych ilościach. Sama zapiekanka tradycyjnie składa się z grubej warstwy ziemniaczanego puree, pod którym znajduje się mieszanka
mięsa i warzyw. W dzisiejszym przepisie chcę Wam pokazać jak stworzyć przepyszne połączenie dobrej jakości roślinnego
białka z warzywami, pod pyszną, puszystą i grubą ziemniaczaną warstwą. Jest to idealne danie na nadchodzące jesienne i zimowe wieczory, zapiekanki mają w sobie coś magicznego gdy wstawimy je do piekarnika od razu poczujemy się przytulnie, a już po kilku minutach nasz dom wypełni się pięknym zapachem. Takie jedzenie jest bardzo treściwe, a zjadając je czujemy spokój i po prostu szczęście. Ta zapiekanka to zdrowsza wersja tradycyjnie bardzo kalorycznego dania.Jako bazy do nadzienia wykorzystam
kiełbaski warzywne vege firmy BeVege. Składają się one głównie z
białka grochu, mają same naturalne składniki i są po prostu pyszne. Wybrałam wersje warzywną, dostępna jest jeszcze grzybowa, która też świetnie by się sprawdziła, szczególnie jeśli do nadzienia dodalibyśmy kilka dodatkowych
grzybków czy
pieczarek. Szczerze Was zachęcam do spróbowania innych wegańskich produktów tej
marki, mojej Basi bardzo posmakował pasztet.Składniki na 4 porcje1 opakowanie kiełbasek warzywne vege BeVege1
cebula2 ząbki
czosnku1 duża
marchewka1/2 szklanki passaty pomidorowej1 łyżeczka
oleju kokosowego1/2 łyżeczki
soliszklanka
wody (lub wiecej)1 kilogram
ziemniaków3/4 szklanki
mleka roślinnego2 łyżki
oleju kokosowego1/2 łyżeczki
soliświeża
gałka muszkatołowa i
pieprz do smaku
Ziemniaki zalać
wodą i ugotować do miękkości, następnie dostawić do przestudzenia.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na
oleju kokosowym razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gdy się zeszkli dodać do niej drobno pokrojoną
marchwkę, całość posolić, zalać
wodą i podsmażać aż
marchewka zmięknie (w razie potrzeby dodać więcej
wody).
Kiełbaski wyjąć z opakowania, każdą przekroić wzdłuż na cztery części i drobno pokroić. Dodać pokrojone
kiełbaski do warzyw i całość razem podsmażyć. Na koniec dodać passatę
pomidorową, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Ziemniaki obrać i rozgnieść widelcem, dodać
olej kokosowy i połowe
mleka, dokładnie wymieszać do połączenia. Następnie doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, dodać pozostałe
mleko i dokładnie całość wymieszać.Na dno formy do zapiekania wyłożyć gotowe nadzienie, na nim ułożyć przygotowane
ziemniaki. Całość docisnąć i przy pomocy widelca zrobić wzorki (im więcej tym lepiej – to one sprawią, że wierzch będzie chrupiący).Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250stopni i piec do zarumienienia (około 10minut).


Wpis powstał we współpracy z
marką BeVege.