Takie placuszki to smaczna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są chrupiące i mają piękny złoty kolor. Lubimy wyraźne w smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad.Składniki:1 kg ziemniaków2 duże marchewki3 jajka2 ząbki czosnku1 cebulapieprzsóltłuczona kolendraolej do smażeniaZiemniaki i marchewki obrać, opłukać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na wiórki (nie na papkę jak do zwykłych placków), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i marchewkę porządnie odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko, żeby w środku nie był surowe.