ßßß Cookit - przepis na Zupa selerowo-truflowa z tymiankiem

Zupa selerowo-truflowa z tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 por
1 mała cebula cukrowa
1 mała pietruszka
1/2 marchewki
1 bulwa (korzeń) selera
3 ziemniaki
2 łyżki masła lub oliwy
1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
1 łyżeczka soli morskiej
4 szklanki bulionu jarzynowego
2 łyżki oliwy truflowej
Przygotowanie
Przygotować warzywa: pora (tylko białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na pół, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na w poprzek na kawałki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obrać, pozostawić w całości. Selera i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Do dużego szerokiego garnka włożyć masło lub oliwę, podgrzać. Dodać pora, cebulę, marchewkę i pietruszkę, mieszając co chwilkę smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu. Dodać selera, ziemniaki, miód lub cukier oraz sól i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną i miejscami się trochę przyrumienią, co chwilkę zamieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć marchewkę i pietruszkę z zupy (nie będą wykorzystane) i zmiksować ją na idealnie gładki krem (na najwyższych obrotach blendera) dodając oliwę truflową. Podgrzać przed podaniem.
Propozycja podania
do zupy bez zapiekania : grzanki czosnkowe / świeży tymianek / orzechy włoskie zrumienione na patelni / tymianek
do zapiekanej zupy: chleb razowy / ser kozi (rolada pleśniowa) / parmezan lub ulubiony ser / tymianek
Wskazówki
Zupę można zapiekać w piekarniku z włączoną funkcją grilla na średnią moc (lub 220 stopni grzałki góra i dół). Gorącą zupę wlać do żaroodpornych naczynek lub miseczek, na wierzch położyć chleb lub bułkę (np. czerstwe pieczywo) pokrojone w kosteczkę, posypać pokruszonym serem kozim i parmezanem lub innym ulubionym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 2 minuty aż ser zacznie się roztapiać i lekko rumienić. Posypać świeżym tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_selerowa_z_oliwa_truflowa/przepis.html