Wykonanie
Składniki4 porcje1
por1 mała
cebula cukrowa1 mała
pietruszka1/2
marchewki1 bulwa (korzeń)
selera3
ziemniaki2 łyżki
masła lub
oliwy1 płaska łyżeczka
miodu lub
cukru1 łyżeczka
soli morskiej4 szklanki
bulionu jarzynowego2 łyżki
oliwy truflowejPrzygotowaniePrzygotować warzywa:
pora (tylko białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na pół, opłukać pod bieżącą
wodą, pokroić na w poprzek na kawałki.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę.
Pietruszkę i
marchewkę obrać, pozostawić w całości.
Selera i
ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.Do dużego szerokiego garnka włożyć
masło lub
oliwę, podgrzać. Dodać
pora,
cebulę,
marchewkę i
pietruszkę, mieszając co chwilkę smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu. Dodać
selera,
ziemniaki,
miód lub
cukier oraz
sól i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną i miejscami się trochę przyrumienią, co chwilkę zamieszać.Wlać gorący
bulion i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć
marchewkę i
pietruszkę z zupy (nie będą wykorzystane) i zmiksować ją na idealnie gładki krem (na najwyższych obrotach blendera) dodając
oliwę truflową. Podgrzać przed podaniem.Propozycja podaniado zupy bez zapiekania : grzanki
czosnkowe / świeży
tymianek /
orzechy włoskie zrumienione na patelni /
tymianekdo zapiekanej zupy:
chleb razowy /
ser kozi (rolada pleśniowa) /
parmezan lub ulubiony
ser /
tymianekWskazówkiZupę można zapiekać w piekarniku z włączoną funkcją grilla na średnią moc (lub 220 stopni grzałki góra i dół). Gorącą zupę wlać do żaroodpornych naczynek lub miseczek, na wierzch położyć
chleb lub
bułkę (np. czerstwe
pieczywo) pokrojone w kosteczkę, posypać pokruszonym
serem kozim i
parmezanem lub innym ulubionym
serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 2 minuty aż
ser zacznie się roztapiać i lekko rumienić. Posypać świeżym
tymiankiem, świeżo zmielonym
pieprzem i od razu podawać.