Wykonanie
            Pyszna, pierwsza wiosenna zupa z 
młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i 
kalarepka i 
szparagi. 
Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać 
śmietanę, można zamiast 
śmietany dać 
jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam!

składniki4 spore 
młode ziemniaki170 g 
fasolki szparagowej5 
młodych pietruszek3 
młode marchewki1 
młody por1 
młody seler1/2 sporej 
kalarepki2 pęczki (po 500 g) białych 
szparagów1 l 
bulionułyżeczka 
masła1/4 szklanki 
śmietanykoperek, 
natka pietruszki do podania.przygotowanie
Szparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (
fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz 
szparagowych główek) zalewamy 
bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki. Dodać 
masło. Do kubeczka wlać 
śmietanę. Do 
śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić 
solą i 
pieprzem,do smaku. Zupę posypać 
koperkiem i 
natką pietruszki. Smacznego!


