ßßß Cookit - przepis na Zupa warzywna bardzo wiosenna

Zupa warzywna bardzo wiosenna

nazwa

Wykonanie

Pyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam!
składniki
4 spore młode ziemniaki
170 g fasolki szparagowej
5 młodych pietruszek
3 młode marchewki
1 młody por
1 młody seler
1/2 sporej kalarepki
2 pęczki (po 500 g) białych szparagów
1 l bulionu
łyżeczka masła
1/4 szklanki śmietany
koperek, natka pietruszki do podania.
przygotowanie
Szparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz szparagowych główek) zalewamy bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki. Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem,do smaku. Zupę posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/06/zupa-warzywna-bardzo-wiosenna.html