Wykonanie
Pyszna, pierwsza wiosenna zupa z
młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i
kalarepka i
szparagi.
Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać
śmietanę, można zamiast
śmietany dać
jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam!
składniki4 spore
młode ziemniaki170 g
fasolki szparagowej5
młodych pietruszek3
młode marchewki1
młody por1
młody seler1/2 sporej
kalarepki2 pęczki (po 500 g) białych
szparagów1 l
bulionułyżeczka
masła1/4 szklanki
śmietanykoperek,
natka pietruszki do podania.przygotowanie
Szparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (
fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz
szparagowych główek) zalewamy
bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki. Dodać
masło. Do kubeczka wlać
śmietanę. Do
śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić
solą i
pieprzem,do smaku. Zupę posypać
koperkiem i
natką pietruszki. Smacznego!