Wykonanie
Składniki4 porcje4 kawałki dobrej jakości
filetów z ryby (np.
dorsz, ale może być
morszczuk i
sandacz)
sól,
pieprz,
oliwaGrzyby:200 g mrożonych podgrzybków lub
borowików200 g boczniaków3 łyżki tłuszczu (np.
oliwy,
masła klarowanego)2 ząbki
czosnku, pokrojone na cienkie plasterkiszczypta
soliBulion:4 szklanki
wody8 łyżek
sosu sojowego1 szklanka sake lub
białego wina1/2 łyżeczki
cukru3 ząbki
czosnku1 nieduża
cebula1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiego1/3 łyżeczki mielonej
czerwonej paprykiDodatki:
szczypiorek, ugotowany
ryż (np. taki jak do sushi)Przygotowanie
Bulion: do garnka wlać
wodę,
sos sojowy, sake, dodać
cukier, pokrojony na cienkie plasterki
czosnek, posiekaną na piórka
cebulę,
pieprz syczuański,
paprykę w proszku. Zagotować, gotować jeszcze przez 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie odstawić na 10 minut.
Grzyby mrożone rozmrozić, najszybciej pod ciepłą
wodą. Osuszyć i pokroić na kawałki. Boczniaki opłukać, osuszyć i również pokroić. Na patelni podgrzać tłuszcz, dodać
czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Zrumienić na umiarkowanym ogniu. Dodać boczniaki i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu. Boczniaki powinny zmięknąć i wypuścić nieco soku. Dodać
grzyby mrożone, dodać szczyptę
soli i smażyć, a w zasadzie dusić dalej przez około 5 - 7 minut aż
grzyby będą miękkie. Powinny wytworzyć gęsty sos, nie smażyć się, nie rumienić, tylko dusić. Na koniec do
grzybów wlać
bulion (przez sitko, zachować
cebulkę do dekoracji) i razem zagotować.
Ryba:
Filety z ryby rozmrozić, osuszyć, doprawić
solą i
pieprzem, wysmarować
oliwą. Ugotować na parze. Można też
rybę oprószyć
mąką i usmażyć na patelni na
oliwie.Zupę podgrzać przed podaniem, nałożyć do głębokich talerzy, na środku położyć
rybę, udekorować
cebulką z
bulionu i posypać
szczypiorkiem, podawać z
ryżem.WskazówkiZupa będzie ciemna jeśli użyjemy podgrzybków, jaśniejsza jeśli będziemy
mieć borowiki.