ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa z rybą na parze

Zupa grzybowa z rybą na parze

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
4 kawałki dobrej jakości filetów z ryby (np. dorsz, ale może być morszczuk i sandacz)
sól, pieprz, oliwa
Grzyby:
200 g mrożonych podgrzybków lub borowików
200 g boczniaków
3 łyżki tłuszczu (np. oliwy, masła klarowanego)
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
szczypta soli
Bulion:
4 szklanki wody
8 łyżek sosu sojowego
1 szklanka sake lub białego wina
1/2 łyżeczki cukru
3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
Dodatki:
szczypiorek, ugotowany ryż (np. taki jak do sushi)
Przygotowanie
Bulion: do garnka wlać wodę, sos sojowy, sake, dodać cukier, pokrojony na cienkie plasterki czosnek, posiekaną na piórka cebulę, pieprz syczuański, paprykę w proszku. Zagotować, gotować jeszcze przez 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie odstawić na 10 minut.
Grzyby mrożone rozmrozić, najszybciej pod ciepłą wodą. Osuszyć i pokroić na kawałki. Boczniaki opłukać, osuszyć i również pokroić. Na patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Zrumienić na umiarkowanym ogniu. Dodać boczniaki i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu. Boczniaki powinny zmięknąć i wypuścić nieco soku. Dodać grzyby mrożone, dodać szczyptę soli i smażyć, a w zasadzie dusić dalej przez około 5 - 7 minut aż grzyby będą miękkie. Powinny wytworzyć gęsty sos, nie smażyć się, nie rumienić, tylko dusić. Na koniec do grzybów wlać bulion (przez sitko, zachować cebulkę do dekoracji) i razem zagotować.
Ryba: Filety z ryby rozmrozić, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ugotować na parze. Można też rybę oprószyć mąką i usmażyć na patelni na oliwie.
Zupę podgrzać przed podaniem, nałożyć do głębokich talerzy, na środku położyć rybę, udekorować cebulką z bulionu i posypać szczypiorkiem, podawać z ryżem.
Wskazówki
Zupa będzie ciemna jeśli użyjemy podgrzybków, jaśniejsza jeśli będziemy mieć borowiki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/zupa_grzybowa_z_dorszem/przepis.html