czwartek, 10 Luty 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Danie z lodówkowych resztek. Można dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, albo użyć makaronu zamiast ryżu.składniki:szklanka ryżu500g pieczarek1 cebula razem ze szczypiorkiem2 łyżki masła1 ząbek czosnkuszklanka startego żółtego sera (u mnie Edam)łyżeczka suszonej bazyliisólpieprzoliwaRyż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pieczarki, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Posól i smaż na małym ogniu, aż sok odparuje. Dodaj bazylię, trochę pieprzu i posiekany szczypior. Smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj z ryżem.Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego ryż. Posyp żółtym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.