Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji800 g kotletów jagnięcych z kościąmarynata:
sól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku, 1 łyżka
oliwy, 2 łyżki
octu balsamicznego, 1/2 łyżki
miodu, 1 łyżka świeżego
rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego250 ml
czerwonego winaolej roślinny50 g
suszonych grzybów (podgrzybków,
borowików)500 g
kiszonej kapusty (może być z
marchewką)1 łyżka
oliwy1
cebula1
jabłkoprzyprawy:
sól,
pieprz, 1 łyżeczka
kminku, szczypta
chili w proszku, 1 łyżeczka
majeranku1/2 szklanki
żurawiny lub pokrojonych suszonych
śliwek1/2 szklanki
wytrawnego wina lub
bulionu1/2 szklanki
wodyPrzygotowanieDzień wcześniej namoczyć
grzyby i zamarynować
mięso.
Grzyby wsypać do garnka, zalać zimną
wodą, wymieszać i odstawić na całą noc.
Mięso włożyć do miski, doprawić
solą,
pieprzem, dodać obrane i pokrojone na plasterki ząbki
czosnku,
ocet balsamiczny,
miód i
rozmaryn, wymieszać, natrzeć, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Kapusta z
grzybami:
grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 1/2 godziny do miękkości. Im mniej
wody pozostanie na koniec tym lepiej, cały smak pozostanie w grzybach.
Kapustę opłukać na sitku jeśli jest bardzo kwaśna. W garnku na 1 łyżce
oliwy zeszklić
cebulę, dodać obrane i starte
jabłko a po minucie dodać
kapustę. Smażyć mieszając przez ok. 5 minut. Doprawić
solą,
pieprzem,
kminkiem,
chili i
majerankiem.Dodać
żurawinę lub
śliwki i smażyć przez kolejne 5 minut. Wlać
wino a po minucie
wodę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 10 minut, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.Następnie dodać pokrojone
grzyby wraz z
wywarem i gotować razem jeszcze przez ok. 10 minut już bez przykrycia, aby
kapusta odparowała.Kotlety jagnięce ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na kuchence rozgrzać patelnię, dodać
olej i obsmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.Obok w żaroodpornym garnku zagotować szklankę
czerwonego wina, włożyć obsmażone kotlety, zamknąć garnek i wstawić do piekarnika.Piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut, w międzyczasie 2-3
razy przemieszać kotlety. Do kotletów włożyć
kapustę i piec przez ok. 15 minut.