ßßß Cookit - przepis na Kotlety jagnięce zapiekane z kapustą i grzybami

Kotlety jagnięce zapiekane z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 - 6 porcji
800 g kotletów jagnięcych z kością
marynata: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżki miodu, 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego
250 ml czerwonego wina
olej roślinny
50 g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)
500 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 jabłko
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminku, szczypta chili w proszku, 1 łyżeczka majeranku
1/2 szklanki żurawiny lub pokrojonych suszonych śliwek
1/2 szklanki wytrawnego wina lub bulionu
1/2 szklanki wody
Przygotowanie
Dzień wcześniej namoczyć grzyby i zamarynować mięso. Grzyby wsypać do garnka, zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na całą noc. Mięso włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, dodać obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku, ocet balsamiczny, miód i rozmaryn, wymieszać, natrzeć, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Kapusta z grzybami: grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 1/2 godziny do miękkości. Im mniej wody pozostanie na koniec tym lepiej, cały smak pozostanie w grzybach.
Kapustę opłukać na sitku jeśli jest bardzo kwaśna. W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać obrane i starte jabłko a po minucie dodać kapustę. Smażyć mieszając przez ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, chili i majerankiem.
Dodać żurawinę lub śliwki i smażyć przez kolejne 5 minut. Wlać wino a po minucie wodę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 10 minut, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Następnie dodać pokrojone grzyby wraz z wywarem i gotować razem jeszcze przez ok. 10 minut już bez przykrycia, aby kapusta odparowała.
Kotlety jagnięce ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na kuchence rozgrzać patelnię, dodać olej i obsmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Obok w żaroodpornym garnku zagotować szklankę czerwonego wina, włożyć obsmażone kotlety, zamknąć garnek i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut, w międzyczasie 2-3 razy przemieszać kotlety. Do kotletów włożyć kapustę i piec przez ok. 15 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jagniecina/kotlety_jagniece_z_kapusta/przepis.html