Wykonanie
Bardzo odpowiada mi smak wigilijnych potraw. Lubię
ryby,
kiszoną kapustę, bardzo lubię
grzyby, do tego jeszcze barszcz, słodkości z
makiem i
serem - jak dla mnie cudowne zestawienie :)Kilka dni temu znalazł się tu przepis na tradycyjną, wigilijną
kapustę z
suszonymi grzybami, a dziś chcę Wam pokazać trochę inną jej postać, ze słodkimi akcentami, co wcale nie oznacza, że
kapusta jest słodka. Przeciwnie - jest dość pikantna, wyrazista i bardzo pyszna. Naprawdę warto spróbować takiej wersji!


Składniki:0,5 kg
kapusty kiszonej20 kapeluszy
suszonych grzybów leśnych10 plastrów
suszonych jabłek15 suszonych
śliwek1 łyżeczka
miodu3 duże ząbki
czosnku5 łyżek
olejuwodasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do głębokiej patelni (np. wok) wkładam odcedzoną
kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłukaną) i suche
grzyby, dolewam ok. pół szklanki
wody i duszę pod przykryciem ok. 30 minut. Uzupełniam
wodę w trakcie duszenia, by
kapusta się nie przypalała. Gdy
grzyby będą półmiękkie, wyjmuję je i siekam drobno, a do
kapusty dolewam
olej. Wrzucam
grzyby z powrotem na patelnię, dodaję posiekane
jabłka, doprawiam
solą i
pieprzem i duszę dalej ok. 20 minut, po czym dodaję
miód i posiekane
czosnek oraz
śliwki. Chwilę jeszcze duszę razem.Przepis autorski.

