Wykonanie
            
pierogi (wyszło mi 45 sztuk):szklanka 
mąkipół szklanki ciepłej 
wodypół łyżeczki 
solipół łyżeczki 
olejunadzienie:250 g 
kiszonej kapustyszklanka 
suszonych grzybówsól, 
pieprz1. 
grzyby wymoczyć w zimnej wodzie kilka godzin (najlepiej całą noc).2. 
kapustę i 
grzyby drobniutko pokroić i usmażyć aż będą miękkie, dodać 
sól i 
pieprz.3. do miski wsypać 
mąkę i 
sól, dodać 
olej i stopniowo 
wodę,4. wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.5. odcinać po kawałku i wałkować bardzo cieniutko, za pomocą szklanki wykroić kółka, nałożyć farsz i zlepić brzegi.6. gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej 
wody. Od momentu , gdy pierogi wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty.7.