ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami i śliwkami

Kapusta z grzybami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Prawdziwie świąteczne danie – nie wyobrażam sobie wigilii bez kapusty z grzybami. Dodatek suszonych śliwek sprawia, że jeszcze więcej w niej świątecznych smaków. Ważne jednak, by nie były to śliwki kalifornijskie, ale nasze polskie, suszone, a najlepiej wędzone – mają bardzo intensywny smak i aromat.
Skłądniki
700g kapusty kiszonej
40g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
150g suszonych śliwek
Listek laurowy
Cebula
5 łyżek oleju
Sól, pieprz
Przygotowanie
Namocz grzyby w 300ml wody na co najmniej 2 godziny.
Kapustę zalej 250ml wody, dodaj listek laurowy oraz połowę oleju i gotuj na niewielkim ogniu.
Po 1/2 godzinie od nastawienia kapusty wyjmij grzyby z wody, nie wylewając jej. Pokrój grzyby w paski, a płyn przesiej przez sito. Przelej płyn do garnuszka, dodaj grzyby i gotuj przez 25 minut.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na reszcie oleju.
Śliwki opłucz i pokrój w paski.
Teraz powinna minąć mniej więcej godzina, od kiedy kapusta zaczęła się gotować. Dodaj do niej grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, cebulę i śliwki. Gotuj wszystko przez 1/2 godziny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/23/kapusta-z-grzybami-i-sliwkami