Wykonanie
Prawdziwie świąteczne danie – nie wyobrażam sobie wigilii bez
kapusty z
grzybami. Dodatek suszonych
śliwek sprawia, że jeszcze więcej w niej świątecznych smaków. Ważne jednak, by nie były to
śliwki kalifornijskie, ale nasze polskie, suszone, a najlepiej wędzone – mają bardzo intensywny smak i aromat.
Skłądniki700g
kapusty kiszonej40g
suszonych grzybów (
borowików lub podgrzybków)150g suszonych
śliwekListek laurowyCebula5 łyżek
olejuSól,
pieprzPrzygotowanieNamocz
grzyby w 300ml
wody na co najmniej 2 godziny.
Kapustę zalej 250ml
wody, dodaj
listek laurowy oraz połowę
oleju i gotuj na niewielkim ogniu.Po 1/2 godzinie od nastawienia
kapusty wyjmij
grzyby z
wody, nie wylewając jej. Pokrój
grzyby w paski, a płyn przesiej przez sito. Przelej płyn do garnuszka, dodaj
grzyby i gotuj przez 25 minut.Posiekaj drobno
cebulę i zeszklij na reszcie
oleju.
Śliwki opłucz i pokrój w paski.Teraz powinna minąć mniej więcej godzina, od kiedy
kapusta zaczęła się gotować. Dodaj do niej
grzyby wraz z
wodą, w której się gotowały,
cebulę i
śliwki. Gotuj wszystko przez 1/2 godziny. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!