ßßß Cookit - przepis na Żeberka z miodem

Żeberka z miodem

nazwa

Wykonanie

Kto nie grilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego .
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
marynata:
1 łyżka majeranku
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
1 łyżka ostrego ketchupu
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
2 - 3 łyżeczki soli
dodatkowo:
2 cebule
olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą.
Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej oliwy z oliwek.
Mięso pokroić na kawałki z 2 żeberkami i dokładnie posmarować marynatą.
Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki.
Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić).
Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę na 190 stopni C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu naczynie przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/zeberka-z-miodem.html