Wykonanie
Kto nie grilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych
żeberek w marynacie z dodatkiem
miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z
sałatką z
cieciorki i
selera naciowego .Składniki:1 kg
żeberek wieprzowychmarynata:1 łyżka
majeranku1 łyżka mielonego
kminku1 łyżeczka
chili1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
octu balsamicznego lub
jabłkowego1 łyżka
ostrego ketchupu2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu3 ząbki
czosnku (przecisnąć przez praskę)2 - 3 łyżeczki
solidodatkowo:2
cebuleolej do podsmażenia
cebuliPrzygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć
solą.Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z
mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej
oliwy z oliwek.
Mięso pokroić na kawałki z 2
żeberkami i dokładnie posmarować marynatą.Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki.
Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki.
Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju (zeszklić).Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć
żeberka i na każdy kawałek położyć
cebuli.Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę na 190 stopni C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu naczynie przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut.