ßßß Cookit - przepis na Faszerowana ćwiartka kurczaka

Faszerowana ćwiartka kurczaka

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię tak podane ćwiartki. W zależności od czasu , zawartości lodówki i okazji . Rodzaj farszu
zmienia się . Dłubaniny trochę z tym jest ale smak wynagradza trud poniesiony podczas przygotowania.
Składniki na 4 porcje
4 ćwiartki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
1 słodko-kwaśne jabłko
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego.
1 łyżeczka imbiru
Wykonanie
- Oliwę , miód ,ocet,sos sojowy i imbir wymieszać.
- Wytrymować ( usunąć) kości górne z ćwiartek , W pałkach muszą zostać .
- Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszać
tak aby marynata pokryła każdy skrawek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.
- Z umytych papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z jabłka wyciąć gniazda nasienne i
pokroić je w drobne plasterki, cebulę pokroić w piórka. Włożyć do miski ,oprószyć solą i pieprzem .
dokładnie wymieszać.
- Wyjąc z marynaty ćwiartki ,położyć wewnętrzną stroną do góry , nałożyć trochę farszu , zawinąć boki
,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut. Po tym czasie
posmarować mięso pozostałą marynata i piec jeszcze ok 10 minut .
Czu mięso jest gotowe można sprawdzić wkłuwając wykałaczkę w udo w najgrubszym miejscu.
Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki nie będzie krwi to mięso jest gotowe.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/04/faszerowana-cwiartka-kurczaka.html