Wykonanie
Bardzo lubię tak podane ćwiartki. W zależności od czasu , zawartości lodówki i okazji . Rodzaj farszuzmienia się . Dłubaniny trochę z tym jest ale smak wynagradza trud poniesiony podczas przygotowania.
Składniki na 4 porcje4 ćwiartki1
czerwona papryka1
zielona papryka1
cebula1 słodko-kwaśne
jabłkosól,
pieprz2 łyżki
oliwy2 łyżki
miodu1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
sosu sojowego ciemnego.1 łyżeczka
imbiruWykonanie-
Oliwę ,
miód ,
ocet,
sos sojowy i
imbir wymieszać.- Wytrymować ( usunąć) kości górne z ćwiartek , W pałkach muszą zostać .- Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszaćtak aby marynata pokryła każdy skrawek
mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.- Z umytych
papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z
jabłka wyciąć gniazda nasienne ipokroić je w drobne plasterki,
cebulę pokroić w piórka. Włożyć do miski ,oprószyć
solą i
pieprzem .dokładnie wymieszać.- Wyjąc z marynaty ćwiartki ,położyć wewnętrzną stroną do góry , nałożyć trochę farszu , zawinąć boki,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon.- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut. Po tym czasieposmarować
mięso pozostałą marynata i piec jeszcze ok 10 minut .Czu
mięso jest gotowe można sprawdzić wkłuwając wykałaczkę w udo w najgrubszym miejscu.Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki nie będzie
krwi to
mięso jest gotowe.