ßßß Cookit - przepis na Sałatka z imbirem marynowanym

Sałatka z imbirem marynowanym

nazwa

Wykonanie

Imbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się zjeść (chyba, że codziennie sushi). Obawiałam się trochę, czy imbir nie zdominuje całego smaku sałatki, jednak obawa okazała się zupełnie zbędna, gdyż imbir nadał jej przyjemnej świeżości i połączył delikatnie wszystkie smaki. Oceniam, że sałatka wyszła pyszna, sycąca i do tego bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko.
Składniki:
1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati)
1 duża papryka czerwona
3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy
200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia
1 duży ząbek czosnku
1 szklanka marynowanego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka miodu
pieprz świeżo mielony
ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować i wystudzić (jak ugotować ryż patrz tutaj , punkt 1).
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić drobno na wąskie kawałeczki.
Ogórki umyć i pokroić na plasterki.
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Imbir wyjąć z zalewy i poprzecinać na mniejsze kawałki.
Łososia pokroić na cienkie plasterki (bez skóry).
Sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, miód połączyć ze sobą i wymieszać do rozpuszczenia się miodu.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/10/saatka-z-imbirem-marynowanym.html