ßßß
Imbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się zjeść (chyba, że codziennie sushi). Obawiałam się trochę, czy imbir nie zdominuje całego smaku sałatki, jednak obawa okazała się zupełnie zbędna, gdyż imbir nadał jej przyjemnej świeżości i połączył delikatnie wszystkie smaki. Oceniam, że sałatka wyszła pyszna, sycąca i do tego bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko.
Składniki:1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati)1 duża papryka czerwona3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia1 duży ząbek czosnku1 szklanka marynowanego imbiru4 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju1 łyżeczka miodupieprz świeżo mielonyewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:Ryż ugotować i wystudzić (jak ugotować ryż patrz tutaj , punkt 1).Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić drobno na wąskie kawałeczki.Ogórki umyć i pokroić na plasterki.Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.Imbir wyjąć z zalewy i poprzecinać na mniejsze kawałki.Łososia pokroić na cienkie plasterki (bez skóry).Sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, miód połączyć ze sobą i wymieszać do rozpuszczenia się miodu.Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić do smaku pieprzem i solą.