Wykonanie
Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej
kapuście.
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że
mogę go wykorzystać do upieczenia
ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku.
Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano
ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem
oliwy o smaku wędzonej
papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu.
Składniki:4
ziemniaki duże2 plastry
boczek wędzony6 plasterków
kiełbasy1
serek topiony Ementaler
rozmaryn świeży ( suszony)
oliwasólWykonanie:
Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną
olejem i posypaną
solą folię aluminiową i upiec w kominku albo piekarniku.Wyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć) i w nacięcia powkładać na przemian
boczek wędzony,
kiełbasę i plasterki
sera topionego.
Ziemniaki przesmarować
oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC.Ja zapiekałem na wigilijnej
kapuście zasmażanej.Wigilijna
Kapusta zasmażana.
1 kg.
kapusta kiszona10 dag.
grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek)2 duże
cebule2
jabłka10 suszonych
śliwek bez pestek
Kminek, garść
majeranku, 1 łyżeczka
Vegety, świeżo zmielony
pieprz.
Grzyby suszone zalać zimną
wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać
wodą z
grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić
wodą do poziomu
kapusty. Część się wygotuje.
Kapusta nie powinna być zbyt sucha.
Grzyby pokroić w paski i dodać do
kapusty.
Cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na
oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki
jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach
majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi
ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu.
Cebulę z
jabłkami dodać do gotującej się
kapusty. Dodać
śliwki suszone,
kminek i pozostałe
przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie
jabłek do
kapusty bardzo podnosi jej smak.